Oikeat digitaaliset työkalut helpottavat varhaiskasvatuksen arkea

Lars Åström, Tietoevry7.8.2024

Digitalisaatio on ollut käynnissä jo pitkään kunnissa ja se on tuonut paljon parannuksia varhaiskasvatuksen henkilöstölle, hallinnolle sekä huoltajille. Tähän ovat myötävaikuttaneet niin rakenteelliset muutokset, kuten väestörakenteen muutos, kuin myös digitalisaation ja uusien teknologioiden kehittyminen.

Digitalisaatiossa ei ole ainoastaan kyse teknisestä kehityksestä, vaan ilmiöstä, jossa vanhoja toimintamalleja, ajattelutapoja ja käytänteitä tulee vähintään tarkastella ja useimmiten myös korvata uusilla. Näin on mahdollista parantaa työn ja toiminnan tehokkuutta sekä niiden laatua.

Opetusalan Ammattijärjestön (OAJ) vuonna 2017 tehdyssä johtajuuskyselyssä kävi jo ilmi, että päiväkodin johtajien työ on edelleen monimuotoistunut ja vastuut ovat kasvaneet. Aika on kortilla samalla kun työtehtävät ovat lisääntyneet.

Digitaalisissa työkaluissa on kuitenkin vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Sivistystoimen palveluja on kehitettävä monikanavaisesti ja kehitystyössä on huomioitava palvelujen saavutettavuus, kuntalaisten tarpeiden monimuotoisuus ja digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet. Hyvin toimivilla digipalveluilla on tärkeä rooli myös kuntalaisten osallisuuden kokemuksen kasvattamisessa.

Nykyaikaisten digipalveluiden avulla voidaan vapauttaa aikaa kasvatustyöhön, parantaa kodin ja varhaiskasvatuksen välistä yhteistyötä sekä helpottaa hallinnon työkuormaa.

Kuntien elinvoimaisuus tulevaisuudessa perustuu kunnan kykyyn tarjota asiakaslähtöisiä ja helppokäyttöisiä palveluja. Varhaiskasvatuksessa tämä tarkoittaa kasvatushenkilöstön ja -johdon sekä huoltajien arjen sujuvoittamista. Hallinnointitehtäviin käytettyä työaikaa tulee pystyä vapauttamaan aikaan lasten parissa samalla kun kunnalle säädetyt tavoitteet tulee täyttyä. Huoltajat taas odottavat helppokäyttöisiä työkaluja asiointiin ja yhteydenpitoon kunnan kanssa.

Mielestämme on ensin varmistettava prosessien ja viestinnän tehokkuus ja joustavuus. Oikeiden tietojen on oltava saatavilla silloin ja siellä, missä niitä tarvitaan. Käsittelyn on oltava ehdottoman turvallista ja mahdollisimman automaattista. Lisäksi on tärkeää, että kaikilla varhaiskasvatuksen toimintaan osallistuvilla – myös huoltajilla – on asioinnista hyvä kokemus.

Digitalisaatio avaa kunnille mahdollisuuden parantaa toimintakykyään tulevaisuuden Suomessa ja koskettaa kaikkia kunnan toimijoita ja kuntalaisia. Ratkaisu on siis valittava huolellisesti. Oikeilla valinnoilla arjesta tulee helpompaa kaikille.