Käytännönläheinen ohje aurinkopuistohankkeen edistämiseksi kunnassa

Markus Puoskari, Solarigo Systems Oy9.8.2024

Miksi edistää aurinkopuistohanketta? Aurinkopuistohankkeet mahdollistavat kunnille merkittäviä kiinteistövero- ja maanvuokraustuloja. Kunnat voivat myös hankkia aurinkopuistoista kunnan omalla alueella tuotettua aurinkosähköä. Lisäksi aurinkopuistot ovat konkreettinen ja näkyvä ilmastotoimi, joka herättää kiinnostusta ja positiivista palautetta. Kunnan ei myöskään tarvitse itse tehdä (merkittäviä) investointeja aurinkopuistohankkeen toteutumiseksi.

Miten edistää aurinkopuistohanketta? Kunnat voivat olla yhteydessä hankekehittäjiin, kuten Solarigoon, yhteistyön aloittamiseksi ja selvittääkseen mahdollisuuksia puistohankkeelle. Kunta voi myös itse etsiä aurinkopuistolle sopivia maa-alueita, tai yhdistää hankekehittäjän kunnan alueella toimivaan merkittävään sähkönkuluttajaan, kuten teollisuustoimijaan. Kunnassa voidaan myös pohtia, olisiko sillä kiinnostusta toimia kunnan alueella tuotetun aurinkosähkön ostamiseen.

Millainen on hyvä maa-alue aurinkopuistolle? Aurinkopuistoja kehitetään maa-alueille, jotka eivät usein kelpaa muulle rakentamiselle tai virkistyskäytölle. Solarigo etsii yhteistyössä kuntien kanssa aurinkopuistojen rakentamiseksi esimerkiksi vanhoja teollisuusalueita, kaivosalueita, huonokasvuisia metsäalueita tai peltoja, läjitysalueita, joutomaita tai muita valmiiksi tasaisia maa-alueita. Hankkeelle on eduksi, jos alueen läheltä löytyy sähköasema (max 5 km päästä), 20kV tai 110 kV sähkölinja (välittömässä läheisyydessä) tai merkittävää sähkönkulutusta kuten teollisuuden toimija. Tyypillisesti edellytyksenä puistohankkeelle on myös tasainen yli 6 hehtaarin alue.

Kuinka paljon kunta voi saada tuloja? Aurinkopuistoa verotetaan yleisen rakennusten verotuksen mukaisesti 10 MWp tehoon saakka, jonka jälkeen aurinkopuisto siirtyy voimalaitosveron piiriin. 10 MWp aurinkopuiston rakentamiseksi tarvitaan 10–15 hehtaarin hankealue. Esimerkiksi jos 40 hehtaarin hankealueelle rakennetaan 30 MWp aurinkopuisto, sen verotusarvo on noin 6 miljoonaa euroa. Maanomistajana kunta voi saada maanvuokratuloja muutamista sadoista euroista jopa kahteen tuhanteen euroon per hehtaari, riippuen alueesta ja maantieteellisestä sijainnista. Aurinkopuistojen teknistaloudellinen käyttöikä on noin 30–40 vuotta.

Solarigo on kokenut yhteistyökumppani kunnille ja kotimainen aurinkopuistojen markkinajohtaja. Olemme rakentaneet reilun 6 hehtaarin aurinkopuistot jo Sulkavalle, Juvalle ja Hirvensalmelle.
Tervetuloa osastollemme 0J5 juttelemaan lisää!