Kun KT:ta koskeva laki muuttui, kuntien ja hyvinvointialueiden määräysvallassa olevat yritykset ovat voineet liittyä KT:n jäseneksi. Ennen heinäkuuta 2021 näiden yritysten työnantajaedunvalvontaa hoidettiin Avainta ry:n kautta.
Avaintan suunnitellun lakkauttamisen myötä KT:n yritysjäsenyyttä on hakenut jo 91 yritystä, joiden yhteenlaskettu henkilöstömäärä on 8330.
Jäsenistön toimialat ovat hyvin monenlaisia: ne voivat edustaa esimerkiksi sosiaali- ja terveyshuoltoa, opetusalaa, kiinteistöpalveluita, ruokahuoltopalveluita tai ohjelmistopalveluita.
Avaintan jäsenistön siirtymisen odotetaan ajoittuvan enimmäkseen loppuvuoteen 2024.
KT:n jäsenpalvelut on kuluneen vuoden aikana viritetty vastaamaan myös yritysjäsenten tarpeisiin. Lähtökohtana on koko KT:n henkilöstön monipuolisen asiantuntemuksen hyödyntäminen jäsenpalveluissa.
Työnantajajärjestön vaihdostilanteeseen liittyy omia erityiskysymyksiään. Siksi KT:n toimistoon on perustettu lisäksi erillinen yrityspalvelutiimi.
KT:n hallinnossa jäsenyritysten vaikutusvalta kanavoituu erityisesti yritysjäsenten edustajista valitun yritysjaoston kautta.
Yritysjaosto muun muassa hyväksyy jäsenyritysten työehtosopimukset sekä niitä koskevat yleiset neuvottelutavoitteet. Jaostolla on edustajansa KT:n hallituksessa, jossa päätetään yleisemmistä edunvalvontalinjauksista.
Jäsenten ääni kuuluu myös tiiviin jäsenpalvelu- ja verkostotoiminnan kautta. Jäsenkoulutus hoidetaan KT:n omana toimintana. Se mahdollistaa koulutussisältöjen joustavan muodostamisen ajankohtaisen tilanteen mukaisesti.
Tulevana syksynä yritysjäsenten kannalta kiinnostavia kysymyksiä ovat muun muassa työehtosopimusneuvottelukierrokseen valmistautuminen sekä inhouse-yhtiöihin ja yhteistoiminta- ja julkisuuslakeihin liittyvät muutosesitykset.
Kiinnostuitko KT:n yrityspalveluista? Tule mukaan yrityspalvelujen infotilaisuuteen 4.9. tai 5.11!
Lisätietoja ja ilmoittautuminen infotilaisuuksiin: bit.ly/syyskuu-info ja bit.ly/marras-info