Älyhälytys! Älykäs kaupunki on jo täällä!

Älyhälytys! Älykäs kaupunki on jo täällä!

Älykäs kaupunki on tulevaisuutta, jota rakennetaan jo tänään. Älykkään kaupungin ensisijainen tavoite on varmistaa resurssien viisas käyttö, asukkaiden viihtyvyys, osallisuus uudenlaisilla palveluilla sekä palvelujen toimivuus.

Älykäs kaupunki perustuu dataan, jota hyödynnetään tieto- ja viestintätekniikalla reaaliaikaisesti monipuolisempien ja täysin uudenlaisten palvelujen tarjoamiseksi. Digitaalisia ratkaisuja voidaan hyödyntää lähes jokaisessa kaupungin toiminnossa, liikenteestä älykkääseen katuvalaistukseen ja rakennusten elinkaaren seurantaan. Uusien teknologioiden avulla kehitetään paitsi viihtyvyyttä ja palvelujen saatavuutta, myös helpotetaan edessä häämöttävän maakuntauudistuksen tuomaa muutoskipuilua.

Digihuumassa edetään helposti tekniset ratkaisut edellä, vaikka asukkaiden tarpeet määrittelevät älykkään kaupungin palveluvaatimukset. Vaatimusten perusteella suunnitellaan myös infra, joka kestää datamullistuksen tuoman kuorman. Kun yhä suurempi osa palveluista nojaa tietoverkkojen toimivuuteen, ICT:n häiriöihin tai kyberturvallisuuden aukkoihin tulee varautua tietoliikenneyhteyksien huolellisella suunnittelulla ja auditoinnilla.

Datan vapautuessa ja reaaliaikaistuessa asukkaat ja yritykset voivat esimerkiksi seurata ja säädellä esimerkiksi sähkönkulutustaan ja -hankintaa. Fiksumman kulutuksen lisäksi hiilijalanjälkeä pienentää aurinkoenergian kasvava käyttö, mikä tulee näkymään myös energiataseessa. Paras hyöty saadaan asiantuntijaselvityksen avulla, joka paikantaa alueen otollisimmat kohteet tuuli- tai aurinkoenergialle.

Uusien teknologioiden avulla voidaan myös osallistaa asukkaita esimerkiksi maankäytön suunnittelussa, jossa uutta kaavaa voidaan esitellä VR-lasien tai animaation kautta. Suunnitelman siirtyminen paperilta omien silmien eteen helpottaa hankkeista viestimistä.

Ketterän kehityksen aikana digitaalisten työkalujen käyttöönottoa voidaan edistää nopeiden kokeilujen ja pilottien avulla. Avain toteutukseen on luotettava, monialainen asiantuntijakumppani.

Rejlers rakentaa älykkäitä kaupunkeja rakentamisen, teollisuuden, energian ja infran toimialoilla. Vahvaa osaamistamme vauhdittavat digitaaliset työkalut, osaava suunnittelu sekä uudet teknologiat oikea-aikaisesti käyttöönotettuna.

Lasse Kankainen
Rejlers Finland Oy

Eurajoen vuorovaikutteisempi kaavoitus:
https://bit.ly/2wzzHbg

Mäntsälä hyödyntää energiatietoa fiksusti:
https://bit.ly/2NFtjFS

Lue laajempi artikkelimme rejlers.fi -sivuilta:
https://bit.ly/2oCvezP

Lasse Kankainen, Rejlers Finland