Astetta alemmas – käytännön vinkit helpppoon ja edulliseen energiasäästöön

Ouman, Timo Tiainen14.9.2022

Torstaina 25.8.2022 Turun Eurooppa-foorumissa julkaistiin valtakunnallinen energiansäästökampanja Astetta Alemmas. Kampanjan toteuttaa Motiva.

Suuri yksittäinen energiankuluttaja ovat kiinteistöt, joihin käytetään noin 40% suomalaisesta energiatuotannosta. Osana Astetta Alemmas kampanjassa on tavoitteena nipistää kiinteistöjen energiankulutuksesta. Tässä OUMAN on ammattilainen.
OUMAN on selkeä markkinajohtaja LVIS- prosessien säädinmarkkinoilla Pohjoismaissa. Me tuotamme tehtaallamme kiinteistöihin asennettavien LVIS-laitteiden säätimistä noin 1.4 miljoonaa kappaletta vuosittain. Lisäksi OUMAN rakennusautomaatiosäädin on yli 300.000 kotimaisessa asuinkiinteistössä sekä kymmenissä tuhansissa muissa kiinteistöissä ohjaamassa lämmitystä ja ilmastointia – kenties myös sinun kiinteistössäsi.

Tässä blogissa, sekä esityksissämme Kuntamarkkinoilla ja osastollamme, kerromme käytännön vinkkejä siitä, miten OUMAN säätimillä voi HELPOSTI ja ILMAN KUSTANNUKSIA tarkistaa LVI prosessien toimivuuden ja säästää energiaa vaivattomasti. Tarkempia konkreettisia säädinkohtaisia opastusvideoita löytyy myös verkkosivuiltamme ”Astetta Alemmas” otsikon alta.

Tervetuloa kuuntelemaan esitystämme tilaan A3.21 14.9. klo 11:30 ja tilaan A3.2 15.9 klo 11:30. Tai poikkea osastollamme 0E5 tapamaan asiantuntijoitamme.

Tässä muutama esimerkki helpoista ja selkeistä keinoista vaikuttaa kiinteistön energiatehokkuuteen heikentämättä asuinolosuhteita.

1) Lämmitys
a. Tarkista säätökäyrä (lämmitys) vertaamalla siitä kiinteistön suunnitelmakaavioon ja muuta säätökäyrä suunnitelman mukaiseksi. Tämän jälkeen voit vielä laskea säätökäyrää alemmaksi, 3 asteen pudotus menoveden lämpötilassa vaikuttaa huoneistojen lämpötilaan n. 1 asteen verran
b. Tarkista verkoston paine. Paisunta-astian esipaine olisi hyvä tarkistaa vuosittain

2) Ilmanvaihto
a. Tarkista ilmanvaihdon aikaohjelma ja vertaa sitä tilan käyttöön. Tee tarvittavat muutokset tehostusjaksojen osalta
b. Tarkista ilmanvaihdon pakkasrajoitus. Tämä asetusarvo, jossa ilmanvaihto menee minimille, on usein asetettu -15’c. Ilmanvaihtoa voi kuitenkin pudottaa jo pienemmällä pakkasella, laita siis asetusarvoksi -5’c – -10’c

3) Kiinteistösähkö
a. Tarkista saunojen ja valaistuksen aikaohjelmat
b. Tarkista sulanapitolämmityksen asetukset (jalkakäytävät, rampit, rännilämmitys)
Varmista, että sulanapitolämmitys ei ole vahingossa päällä kesäaikaan