Astetta fiksumman kaverin luona Ohjaamossa

Astetta fiksumman kaverin luona Ohjaamossa

Vuosi sitten ajattelin, ettei Ohjaamoissa ole mitään järkeä. Miksi tehdään jo olemassa olevien palveluiden kanssa päällekkäistä palvelua?

Tämän vuoden olen työkseni reissannut ympäri Suomea tutustumassa käynnistyviin Ohjaamoihin. Samalla olen seurannut keskustelua nuorten syrjäytymisestä ja kuullut nuorten toiveita saada palveluita yhdeltä luukulta. Eri puolilla etsitään ammattilaisia, jotka kantaisivat kokonaisvastuuta nuoren tilanteestaan.

Ohjaamoissa tartutaan haasteeseen ja uskalletaan sanoa ”me hoidetaan tämä, tämä kuuluu meille”. Mikä paikka tämä Ohjaamo oikein on?

Ohjaamo on kaikille alle 30-vuotiaille nuorille tarkoitettu monialainen palvelu, joka kokoaa saman katon alle eri toimijoita. Kunta, valtio, työnantajat ja kolmas sektori tekevät työtä yhdessä. Ohjaamosta löytää mm. TE-palveluiden, opinto-ohjauksen ja terveyspalveluiden ammattilaisia. Etsivä nuorisotyö on tärkeä kumppani. Oman paikan löytäminen voi olla hankalaa, ja vaikkei olisikaan, saattaa eteen tulla tilanne, jolloin kaipaisi pientä jeesiä. Ohjaamosta saa neuvontaa, tukea ja ohjausta.

Mikkelin Olkkari, Ohjaamo Vantaa, Joensuun Ohjaamo, Navigatorn Vasa, Forssan Viltteri – erilaisia kuntia, erilaisia Ohjaamoja. Kukin niistä on syntynyt alueensa omista tarpeista. Vuoden 2015 lopussa Ohjaamoja on noin 30 ja lisää tulee. Eikä Ohjaamo ole vain suurimpien kaupunkien juttu. Koko ajan kehitetään tapoja tarjota palvelua myös lähiöissä ja pienissä kunnissa asuville nuorille.

Ohjaamossa olemassa olevia palveluita järjestetään uudella tavalla ja työtä tehdään uudella työotteella. Nuoret ovat keskiössä Ohjaamojen suunnittelussa, kehittämisessä ja arvioinnissa.
”Kuin kävisi astetta fiksumman kaverin kanssa kahvilla”, oli toimintaa suunnitelleen nuoren miehen unelmien Ohjaamo.

Vuoden aikana Ohjaamojen vastustajasta on tullut Ohjaamojen puolestapuhuja. Miten tässä näin kävi? On upeaa olla rakentamassa jotain, jota tehdään yhdessä nuorten ja huippuammattilaisten kanssa. Olen alkanut uskoa Ohjaamoon nähtyäni käytännössä, että tämä toimii. Yhdessä tekemällä saadaan enemmän aikaan. Voihan olla, että jossain päin Ohjaamoa ei tarvita. Hyvä niin. Sehän kertoo siitä, että palvelut toimivat jo.

Kohtaamo-hanke koordinoi ja kehittää Ohjaamoja yhteistyössä TEM:n, OKM:n ja STM:n kanssa. Toiminta käynnistetään Euroopan sosiaalirahaston tuella. Ohjaamoista on tarkoitus luoda pysyvä osa kuntien palvelujärjestelmää. Odotamme sinua osastolla S 20!

Tuija Kautto
projektisuunnittelija, Kohtaamo