Aurinkosähköpuistojen mahdollisuudet kunnille

Solarigo Systems Oy, Markus Puoskari4.7.2022

Kunnilla on kasvava tarve löytää energiaratkaisuja, jotka vastaavat sekä ilmastotavoitteisiin että toimivat haastavilla energiamarkkinoilla. Yksi vaihtoehto on aurinkosähköpuistot, joista kunnat voivat saada paikallisesti tuotettua uusiutuvaa sähköä, kiinteistöveroja, maanvuokratuloja sekä elinvoimaa.

Paikallista, uusiutuvaa aurinkosähköä

Aurinkosähköpuistot ovat laajoja aurinkopaneelikenttiä, joilla tuotetaan täysin päästötöntä sähköä. Aurinkosähköpuisto voidaan rakentaa tasaiselle tai tasattavalle maa-alueelle kuten pellolle tai käytöstä poistetulle turvesuolle, tai muulle hyödyntämättömälle maapinnalle. Aurinkosähköpuistojen elinkaari on yli 30 vuotta.

Kunnan investointia ei vaadita

Suomen johtavana aurinkosähköalan toimijana Solarigo voi tarjota yhdessä emoyhtiönsä Lumme Energian kanssa aurinkosähköpuistoratkaisun, jossa kunnalta tai yritykseltä ei vaadita omaa investointia. Kunnan halutessa hyödyntää aurinkosähköä ilman omaa investointia voi kunta tehdä sopimuksen aurinkosähkön toimituksesta, Solarigon hoitaessa investoinnin ja rakentamisen avaimet käteen -periaatteella. Lumme Energia toimittaa aurinkosähkön kunnalle sekä muille asiakkaille. Solarigon aurinkosähköpuistosta tuotettu sähkö on kotimaista, avainlipulla ja alkuperätakuulla varustettua energiaa.

Kunnat saavat aurinkosähköpuistosta energian lisäksi pitkäaikaisesti kiinteistöverotuloja Aurinkosähköpuiston rakentaminen lisää energiaomavaraisuutta, parantaen Suomen huoltovarmuutta ja vähentäen riippuvaisuutta tuontisähköstä. Rakentamisen aikana puistoilla on alueellinen työllistämisvaikutus rakentajan hyödyntäessä paikallista työvoimaa.

Sulkavan kunta ottaa ensimmäisen askeleen

Solarigo rakentaa Sulkavalle vuosina 2022 – 2023 aurinkosähköpuiston, jonka tuotannolla katetaan koko Sulkavan kunnan oma sähkönkulutus. Puiston koko on noin 7 hehtaaria, teho on 5 MWp ja se tuottaa vuosittain noin 4500 MWh aurinkosähköä. Aurinkosähköpuiston tuottama sähkö riittää hyvin kattamaan Sulkavan kunnan oman sähköntarpeen. Loput sähköstä myydään Lumme Energian muille aurinkosähköasiakkaille. Lumme Energia vastaa myös aurinkosähkön tuotannon ja kunnan sähkönkulutuksen vaihteluiden tasapainottamisesta niin, että koko Sulkavan sähkönkulutus voidaan kattaa vuositasolla aurinkopuiston tuotannolla.

Yhteys:
Solarigo Systems
Myyntijohtaja
Olli-Pekka Purhonen
olli-pekka.purhonen@solarigo.fi

www.solarigo.fi

Lumme Energia
Liiketoimintajohtaja
Janne Laine
janne.laine@lumme-energia.fi

www.lumme-energia.fi