Hallintouudistus tulee – miten maakuntamallissa hoidetaan tukipalvelut?

Hallintouudistus tulee – miten maakuntamallissa hoidetaan tukipalvelut?

Tuoreena Taitoan toimitusjohtajana olen jo tavannut suuren määrän kunta-alan ihmisiä, ja kohtaamisissa on tullut esiin kaksi selvää kipupistettä. Miten turvataan kuntalaisten palvelut muuttuvassa toimintaympäristössä ja miten uusi maakuntamalli vaikuttaa kuntiin ja niiden asukkaisiin?

Kuntien tehtävät muuttuvat, mutta joka tapauksessa niille jää järjestettäväksi suuri joukko palveluja. Meillä Taitoassa on jo kuuden vuoden kokemus siitä, kuinka tukipalveluja tuotetaan toimivasti, tehokkaasti ja edullisesti. Henkilöstömme yhteenlaskettu kokemus alalta lasketaan tuhansissa vuosissa. Talous- ja henkilöstöpalvelut sujuvat meiltä tulevaisuudessakin mallikkaasti, siitä olemme aivan varmoja.

Modernin ajan suurin suomalainen hallintouudistus tulee – oletko valmis?
Useimpien vastaus taitaa olla, että ”en ole”. Tässä palapelissä on saatu paikalleen muutama nurkkapala, mutta muuten osat ovat vielä hajallaan. Kysymyksiä on paljon, mutta puutun niistä nyt vain yhteen, eli miten maakuntamallissa hoidetaan tukipalvelut.

Yksi mahdollisuus olisi perustaa uuden hallintotason tukipalvelut jo olemassa oleviin rakenteisiin, eli hyvin toimiviin kuntien tukipalveluyritysten palveluihin, järjestelmiin ja kokemuksiin. Hankintadirektiivin tulkinta näyttää kuitenkin muodostuvan esteeksi sille, että sama toimija voisi tuottaa kuntien ja maakuntien tukipalvelut. Jos toiminta eriytyy, uhkaa kuntien talous- ja henkilöstöhallinnon palvelujen kehitystä paha takapakki. Lisäksi on ilmiselvää, että tukipalveluihin syntyy resurssien ylitarjontaa ja kunnat saavat ratkottavaksi visaisia henkilöstökysymyksiä riippuen siitä, mihin maakuntien keskitetyt palvelut sijoittuvat. Ajankohta on nyt mitä parhain selvittää, miten Taitoa voisi palvella muuttuvaa kuntaa.

Näin tukipalvelujen tuottajana tuntuisi erikoiselta, että eri hallinnon tasoilla olisi omat, toisistaan poikkeavat järjestelmät talous- ja henkilöstöhallintoon. Pienimmässäkin kunnassa on pystyttävä konsernilaskentaan, johon meillä on riittävät eväät. Maakunnissa taas tukipalvelut pitää hoitaa kohtuullisin kustannuksin laadusta tinkimättä ja oikeaan aikaan. Tähänkin meillä olisi osaamista ja taitoa, yhdessä muiden tukipalveluyritysten kanssa verkostuen.

Polkupyörä on toiminut hyvänä kulkuvälineenä jo toista sataa vuotta. Pyörien ergonomia on parantunut ja niihin on tullut vaihteita, jousitusta ja jopa sähköä.

Mutta ei pyörää sentään ole tarvinnut keksiä uudelleen.