Hoitamattomat kuulemisen ongelmat aiheuttavat 10% EU:n vuosibudjettia suuremmat kustannukset

Hoitamattomat kuulemisen ongelmat aiheuttavat 10% EU:n vuosibudjettia suuremmat kustannukset

Keskikokoisessa suomalaisessa kunnassa (n.17500 as.) kustannus on noin 7.7milj. €/vuosi. Miten näiltä kustannuksilta voidaan välttyä?

Kuulemisen ongelmat ovat yksi eniten sekä henkilökohtaiseen elämään, että yhteiskuntaan vaikuttavista terveydenhoidon alueista. Vastikään valmistuneessa laajassa kansainvälisten tutkimustulosten analyysissa emeritaprofessori Bridget Shield Lontoon South Bankin yliopistosta arvioi hoitamattomien kuulemisen ongelmien aiheuttava EU alueella 10% EU:n vuosibudjettia suuremmat kustannukset. Suomen osalta kustannuksiksi arvioitiin n. 2.37 miljardia euroa. Tässä arviossa ovat mukana vain elämisen laatuun ja tuottavuuden laskuun perustuvat kustannukset.

Kasvavien kustannusten välttämiseen on ratkaisu. Tilanne voidaan korjata henkilökohtaisella kuulonhuollolla ja kuunteluympäristön parantamisella. Melulähteiden eristäminen, rakennusakustiikka, huoneakustiikka ja tilojen äänentoistojärjestelmien laatu ovat perusasioita, joista tilojen omistajien ja palvelutarjoajien tulee huolehtia. Lisäksi tiloissa on oltava laadukas äänensiirtojärjestelmä, mikä useimmissa tapauksissa tarkoittaa induktiosilmukkaa.

Viime vuosina Suomessa on luotu ajantasaista ohjeistusta induktiosilmukkajärjestelmien toteuttamiseen. Keskiviikon 11.9.2019 tietoiskussamme kerromme lisää ohjeistuksesta sekä siihen liittyvistä määräyksistä. Mukana tilaisuudessamme ovat myös kokemusasiantuntijoina Kuuloliiton erikoisasiantuntija arkkitehti Jukka Rasa sekä mm. kansainvälisessä Creative Business Cup kilpailussa palkittu Deafmetal-taiteilija, koru- ja asustesuunnittelija/yrittäjä Jenni Ahtiainen.

Tietoiskumme pidetään tilassa A3.24 klo 12.30-12.50.

Juha Nikula, Qlu Oy, Ari Törmä, Laatukuuluu Oy