Huolestuttaako tietosuoja tai tieto- tai kyberturvallisuus?

Huolestuttaako tietosuoja tai tieto- tai kyberturvallisuus?

Väestörekisterikeskuksen Digiturvapalvelut on julkishallinnon turvallisen digitalisaation tuki

Yhteiskunnan digitalisaatio etenee kovaa vauhtia. Väestörekisterikeskuksen Digiturvapalvelut tukevat koko julkista hallintoa turvallisten palvelujen ja digitaalisen toimintaympäristön kehittämisessä.

Riskienhallinta, tietoturvallisuus, kyberturvallisuus, jatkuvuus ja valmiusasiat sekä tietosuoja ovat termejä, joilta yksikään julkishallinnon työntekijä ei ole voinut välttyä. Käytännössä tämän kokonaisuuden, josta käytämme yhteen kokoavana terminä nimitystä digiturvallisuus, merkitys kasvaa, mitä enemmän toimintaympäristömme ja palvelumme digitalisoituvat.

Usein kuvitellaan, että erilaiset tieto- ja kyberturvallisuuspoikkeamat ovat meidän suurin uhkamme. Useammin toteutuvia uhkia ovat kuitenkin ICT-palvelutuotannon tekniset häiriöt, jotka ovat hiipineet asteittain niin työelämäämme ja vapaa-ajallemme, arkeen ja koteihin. Kuinka moni onkaan kironnut, kun telkkari jämähtää kuin tietokone konsanaan ja vaatii buuttaamisen. Tai kun suunnitellun etätyöpäivän aikana nettiyhteys temppuilee ja et saa käyttöösi tarvitsemiasi palveluita ja tietoja. Nämä eivät ole suoraan tietoturvaongelmia, vaan ne johtuvat teknologian toimimattomuudesta., Se ettet saa käyttöösi tarvitsemiasi palveluita ja tietojasi, on myös osa yksi osa tietoturvallisuutta, palveluiden ja tietojen saatavuuteen liittyvä ongelma.

Miten tällaiset ongelmat voivat olla kansainvälisten digitilastojen kärkimaassa mahdollisia? Mitä enemmän otamme erilaisia teknologiaratkaisuja käyttöön, sitä enemmän altistumme niiden toimimattomuudesta johtuville ongelmille. Tämä koskee erilaisia digiturvauhkia. Mitä enemmän käsittelemme tietoja digimaailmassa, sitä suuremman hyökkäyspinta-alan se tarjoaa.

Riskienhallinta mahdollistaa myös toiminnan kehittämisen

Käytännössä kaikessa tässä on kyse riskien hallitsemisesta. Nykypäivänä ei ole mahdollista toteuttaa täydellisenturvallista palvelua tai muuta teknologiaratkaisua, sillä uusia ja erilaisia riskejä syntyy jatkuvasti. Organisaation toiminnan kannalta toimiva riskienhallinta on nykypäivänä keskeinen edellytys. Pitää olla kyky ottaa hallitusti riskejä, uhat tunnistaen ja riskit halliten. Riskienhallintaan liittyy myös kyky tunnistaa mahdollisuuksia – ei siis pelkästään organisaation tavoitteita ja toimintaa uhkaavia tekijöitä vaan niitä positiivisia mahdollisuuksia, joilla organisaatiosi toiminta saadaan lentämään ja menestymään.

Tutustu digiturvapalveluihimme vrk.fi/digiturva – kerromme niistä myös Kuntamarkkinoilla osastollamme J1. Tervetuloa!

Kimmo Rousku, VAHTI-pääsihteeri, Väestörekisterikeskus. Kimmo Rousku on toiminut valtionhallinnossa ICT- ja turvallisuuden asiantuntija ja johtamistehtävissä vuodesta 1995 saakka, viimeisen kymmenen vuoden ajan hän on keskittynyt valtion ja julkisen hallinnon turvallisuuden eri osa-alueiden kehittämiseen. Kimmo toimii VAHTI-pääsihteerinä ja johtavana erityisasiantuntijana Väestörekisterikeskuksessa.