Hybridityö – kotona ja konttorilla

Juha Tuomimäki, AV-asiantuntija Studiotec Oy6.7.2021

Kuluneen vuoden aikana me etätyöläiset olemme saneet kurkistella kollegoiden ja asiakkaiden koteihin videopalavereiden aikana. On ollut virkistävää nähdä tutut naamat näytöllä ja päästä tutustumaan virtuaalisesti työkavereiden perheenjäseniinkin. Samaan aikaan työpaikat ovat autioituneet pysyvään heinäkuumaiseen tilaan. Työpisteillä ja neukkareissa on vieraillut pääasiassa pölyjen pyyhkijä. Muutos on kuitenkin jo näköpiirissä. Rajoitusten poistuessa töitä jatketaan hybridimallisena sekä kotona että konttorilla. Mutta olemmeko me valmiita uuteen työn tekemisen malliin?

Viestinnän ja kommunikaation merkitys on tullut meille kaikille etätyöläisille kivuliaankin selväksi poikkeusolojen aikana. Ruuhkaisen työmatkan sijasta olemme tuskailleet ruuhkaista nettiyhteyttä ja keskustelukumppanin puheen kiusallista viivettä kun luonnolliseen keskustelurytmiin ei ole tahtonut päästä. Mikrofonit unohtuvat kiinni ja vaivaannuttavien hiljaisten hetkien aikana mietitään onko vika omassa vai toisen päässä. Läppärin kamera on luonut visuaalisen kanavan tapaamisille mutta kokemus olisi voinut olla parempikin. On tutkittu, että ihmisten tavatessa kasvokkain 60-80% kommunikaatiosta olisi nonverbaalista eli kielestä riippumatonta. Viestitämme kehonkielellä enemmän kuin sanoilla. On alettu puhumaan myös digitaalisesta kehonkielestä jossa on huomioitava myös teknologian reunaehdot. Hybridityössä tulemme työskentelemään jälleen myös ryhmissä ja kommunikointi tulee hiukan muuttumaan. Jatkossa osa palaverin osallistujista voi istua yhdessä työpaikan neukkarissa ja osa jatkaa osallistuen etänä. Kaikkien osallistujien ääni ja kuva tulisi pystyä välittämään neukkarista mahdollisimman realistisena etäpisteisiin ja päinvastoin. Tekniikan tulisi myös olla helppokäyttöistä ja huomaamatonta.

Työssäni olen saanut olla mukana suunnittelemassa teknisiä ratkaisuja erilaisiin työympäristöihin. Viime aikoina keskiössä on ollut auttaa asiakkaitamme tavoittamaan ihmiset teknologian avulla. Kameroiden, striimereiden ja mikrofonien avulla olemme rakentaneet järjestelmiä kirkkoihin, kouluihin ja konttoreille mahdollisimman realistisen kokemuksen välittämiseksi etänä. Laadukas ääni, harkittu valaistus ja useat kuvakulmat ovat parantaneet kommunikaation tasoa mahdollistaen myös niiden tärkeiden sanattomien viestien perille pääsyn. Teknologia ei kuitenkaan täysin korvaa tapaamisia kasvotusten, mutta sen avulla voi avautua uusia mahdollisuuksia joustavampaan tapaan tehdä työtä ja nauttia elämästä.

Juha Tuomimäki, AV-asiantuntija Studiotec Oy