Ilmanpuhdistimella on väliä – Puhdas sisäilma kuuluu kaikille

Panu Riikonen, CEO, UniqAir Oy8.9.2020

Hyvä ilmanpuhdistin takaa puhtaan sisäilman. Tämä ei ole väite, vaan tutkittua tietoa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Suomen ilmanlaatu on ollut jo vuosia maailman kolmen parhaan joukossa. Lapin Pallaksella on jopa mitattu maailman puhtainta ilmaa.

Samaan aikaan kärsimme sisäilmaongelmista. Miksi me hyväksymme sen?

Esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa ja terveydenhuollossa tuhannet suomalaiset joutuvat päivittäin tekemisiin sisäilmaongelmien kanssa. Niin lapset kuin aikuiset.

Kyse on vakavasta ongelmasta. Kiinteistöjen omistajilla ja niiden kunnossapidosta vastuussa olevilla on jo moraalinenkin vastuu ongelman ratkaisemiseksi. Mielestäni kuntien perustehtävä ei ole minimin saavuttaminen, vaan aidosti kuntalaisista huolehtiminen.

Ratkaisut ovat jo olemassa.

Myrkytön, hajuton ja pölytön sisäilma vähentää allergia-, astma- ja sisäilmaoireita. Lisäksi puhdas sisäilma lisää tutkitusti virkeyttä ja parantaa unen laatua. Terveysvaikutukset ovat kiistattomat.

Kehittämämme Uniq-ilmanpuhdistin poistaa 100-prosenttisesti kaasumaisia yhdisteitä ja 99,7-prosenttisesti pienhiukkasia. Se ei nimittäin riitä, jos ilmanpuhdistin kerää pelkät hiukkaset, vaan laitteen pitää ottaa talteen myös kaasumaiset epäpuhtaudet ja altisteet.

Lisäksi ilmanpuhdistimemme avulla voidaan poistaa koronaa levittävät aerosolihiukkaset. Näin vältetään joukkoaltistumiset, joista olemme saaneet lukea eri uutislähteistä.

Ilmanpuhdistimen laatu ratkaisee.

Markkinoille on tullut korona-aikana laitteita, joiden teknologian keskiössä ovat sanat UV, plasmasuodatus, ionisointi tai fotokatalyysi. Varoitan, että tällaisten laitteiden käyttö on iso riski. Aineiden muuntautuessa ne voivat muuttua jopa vaarallisiksi.

Uniqairin laitteet perustuvat kolmivaiheiseen suodatusteknologiaan ja ne ovat turvallisia. Kaikki ovat VTT:n testaamia.

Ilmanpuhdistimia vertailtaessa on syytä kiinnittää huomiota myös laitteiden huoltoväliin. Kuinka nopeasti kaasujen sieppausmenetelmän teho laskee? Kustannusten kannalta on merkitystä, joudutaanko filtteri vaihtamaan muutaman viikon välein vai kerran vuodessa.

Samalla on hyvä laskea muitakin kustannuksia. Esimerkiksi kouluissa laadukas ilmanpuhdistinjärjestelmä tulee kokonaisuudessa halvemmaksi kuin muutosta aiheutuvat kustannukset tai erillisen väestötilan rakentaminen.

Hyvästä hengitysilmasta kannattaa huolehtia. Meillä ei ole luontaista vastustuskykyä epäpuhtauksia vastaan. Se on jo riittävä syy taata puhdas sisäilma kaikille.