Käytännön kiertotaloutta helposti ja riskittömästi

Käytännön kiertotaloutta helposti ja riskittömästi

Kiertotalous on hyvä sana, joka tuo valoa ahdistavien ympäristöuutisten keskelle. Kiertotaloutta edistämällä kunnat ja kaupungit voivat säästää sekä ympäristöä että rahaa.

– Kaupungit ja alueet käyttävät noin 70 % globaaleista resursseista sekä tuottavat keskimäärin 50 % jätteistä, joten julkisen sektorin rooli kiertotalouden edistämisessä on keskeinen, erityisavustaja Timo Juurikkala ympäristöministeriöstä kertoo.

Millaisia ympäristöystävällisiä ja taloudellisesti kestäviä valintoja kunnat voivat tehdä? Tärkeitä ovat esimerkiksi resurssitehokkaat hankinnat, kestävä jätehuolto, alue- ja energiasuunnittelu, tiedonjakaminen ja yritysten ympäristöystävällisten ratkaisujen hyödyntäminen.

– Tarvitaan innokkaita edelläkävijöitä ja hyviä esimerkkejä uusista tavoista, Jyväskylän kaupungin tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Melville toteaa.

Kiertonet.fi on juuri tällainen edelläkävijäratkaisu, joka helpottaa julkisten toimijoiden kiertotaloutta ja tuo taloudellisia säästöjä. Kiertonetissä julkiset toimijat voivat myydä omaisuuttaan huutokaupalla.

Tiesitkö, että yli puolet kunnista ja kaupungeista hyödyntää jo Kiertonetiä omaisuuden myynnissä? Kuntamyyjiä Kiertonetissä on tällä hetkellä mukana 159, ja kaikkiaan palvelussa toimii myyjänä noin 400 julkista organisaatiota. Moni niistä hyödyntää Kiertonetiä myös ostospaikkana.

Sitra valitsi keväällä Kiertonetin Kiertotalouden kiinnostavimmat -listaukseensa.

– Julkisen sektorin toimijat saavat ratkaisun avulla omaisuudelle sen arvoa vastaavan hinnan nopeasti, pienillä myyntikustannuksilla ja ilman ylimääräistä varastoimista, Sitran verkkosivuilla kuvataan palvelua.

Jyväskylän kaupunki on toiminut Kiertonetissä myyjänä noin vuoden.

– Kiertonet toimii tosi hyvin. Ilmoitusten tekeminen on helppoa ja myyntiprosessi muutenkin vaivaton. Myös asiakaspalvelu on erinomaista, katu- ja satamamestari Matias Metsäpelto Jyväskylän kaupungilta toteaa.

Myös kunnanpuutarhuri Miia Terämä Pirkkalan kunnasta arvostaa Kiertonetin helppoutta.

– Aiemmin poistimme tavaraa perinteisillä huutokaupoilla, joiden järjestäminen vaati paljon työtä, hän kertoo.

Terämän mielestä Kiertonet on erinomainen palvelu myös isoa kuvaa, ilmastonmuutoksen torjuntaa ajatellen.

– On hyvä, että kaikki mahdollinen tavara saadaan kiertoon ja näin säästetään luontoa, hän sanoo.

Joko sinun organisaatiosi edistää kiertotaloutta myymällä tarpeettoman omaisuutensa Kiertonetissä? Tutustu palveluun: Kiertonet.fi/myyjalle