Kiinteistön energiaoptimointi OptiWatti-älyohjauksella – konkreettinen vastuullisuusteko ja kulujen karsintaa

Voimatel Oy, Pekka Hyttinen14.6.2022

Kunnilla on tärkeä rooli Suomen tavoitellessa hiilineutraaliutta. Kuntien kunnianhimoisista ilmastotavoitteista kertoo se, että yli puolet suomalaisista asuu kunnassa, joka tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä, siis jo ennen vuoden 2035 kansallista tavoitetta. Samaan aikaan kunnissa on noussut tarve hillitä historiallisen korkeiksi kohonneita energiakustannuksia.

Nyt jos koska käyttöön kannattaa ottaa yksi kustannustehokkaimmista keinoista kasvihuonekaasujen vähentämiseen ja energiansäästöön: pureutuminen kunnan kiinteistöjen energiatehokkuuteen. Selkein ratkaisu on energiankäytön oikea-aikainen optimointi.

Vanhat kiinteistöt, jotka eivät täytä enää tämän päivän vaatimuksia, saadaan päivitettyä nykyaikaan OptiWatti-älyohjauksella ilman suuria remontteja. Langaton järjestelmä sopii kaiken ikäisten ja kuntoisten rakennusten lämmitysjärjestelmien modernisoimiseen, onpa kyseessä sähkölämmitys, vesikiertoinen tai hybridimuotoinen lämmitys.

OptiWatti-järjestelmä säästää energiaa ja pienentää hiilijalanjälkeä heikentämättä kiinteistön käyttömukavuutta. Huonekohtainen älyohjaus vain parantaa olosuhteita varmistamalla jokaiseen tilaan oikeana ajankohtana halutun lämpötilan. Oleellista on se, että tekoälyä hyödyntävä automaatio leikkaa pois hukkalämmityksen.

Kuntien tilat eivät yleensä ole käytössä vuorokauden ympäri, ja kiinteistöjen eri osien käyttöaste vaihtelee paljon. Joitakin tiloja käytetään hyvinkin epäsäännöllisesti. Tyhjiä huoneita tai rakennuksia ei kannata pitää mukavuuslämpötilassa, sillä vähempikin riittää. Käyttötarkoituksen ja -tarpeen mukaisella lämmityksen ohjauksella on saavutettu esimerkiksi päiväkotien lämmityskuluissa jopa 40 prosentin säästöjä.

Älyjärjestelmän bonuksena on huonekohtainen raportointi, jonka avulla kiinteistön energiasyöpöt tilat ja rakenteiden lämpövuodot on helppo tunnistaa. Näin myös korjausremontit saadaan kohdistettua järkevästi.

Älykkään energianhallinnan kumppanina autamme kuntaasi toteuttamaan ilmastoa rasittamattomia energiaratkaisuja aurinkoenergiajärjestelmistä energian käytön optimointiin ja sähköiseen liikenteeseen. Voimatel on kokonaisvaltainen yhteyksien ja energianhallinnan asiantuntija, joka työllistää yli 1 000 ammattilaista Suomessa ja Baltiassa. OptiWatti on osa Voimatel-konsernia. Tehdään vastuullisuudesta kunnallesi helppoa ja kannattavaa.

Lue lisää www.voimatel.fi/palvelut/energiapalvelut ja www.optiwatti.fi/yrityksille-ja-yhteisoille/julkisyhteisot.