Kolme syytä käyttää Huutokaupat.comia tonttien ja kiinteistöjen myynnissä

Petteri Paananen, julkisen sektorin myyntiasiantuntija, Mezzoforte14.9.2020

Lähtötilanne on usein se, että kunta laittaa taloussyistä myyntiin omistamiaan tontteja ja/tai vanhoja kiinteistöjä. Tavallisin tapa yrittää myydä tontteja on ilmoittaa niistä kuntien omilla verkkosivuilla. Koska budjetit ovat pieniä, myynnin edistämiseksi ei juurikaan käytetä markkinointia, lukuun ottamatta ehkä palstatilaa paikallislehdessä.

Todellisuudessa tonttien ja kiinteistöjen ostajat kuitenkin tulevat jostain muualta kuin itse kunnasta. Ostajakandidaatit ympäri Suomen eivät etsi myynti-ilmoituksia paikallislehdistä, eivätkä myöskään siis löydä niitä.

Syy 1: Suuri näkyvyys antaa kohteelle markkinahinnan

Perinteisessä hinnoittelumallissa otetaan huomioon tonttimaan alkuperäinen hankintahinta sekä se, paljonko kustannuksia on mennyt maa-alueen infroihin. Näiden perusteella kunnanvaltuustot päättävät etukäteen mikä hinta tontille annetaan.

Huutokaupat.comissa vierailee kävijöitä yli 5,5 miljoonaa kertaa joka kuukausi. Et siis koskaan saa huutokaupassa tontille liian suurta, liian pientä tai ns. ”parasta hintaa”, vaan aina juuri sen hinnan, joka siitä ollaan valmiita maksamaan. Hintaa ei siis kannata lyödä lukkoon etukäteen.

Syy 2: Ei kauppoja, ei kuluja

Markkinahinnan määrittely on ilmoittajalle riskitöntä, koska kohteita ei ole pakko myydä eniten tarjoavalle. Kohteen voi laittaa myyntiin Huutokaupat.comiin ja katsoa kuinka suuren näkyvyyden, paljonko kiinnostusta ja minkälaisen markkinahinnan se sillä saavuttaa. Tämän jälkeen kunnanvaltuuston on helpompi määritellä tonttineliöille myyntihinta.

Huutokaupat.comin komissiot ovat verrattain pieniä, mutta mikäli kauppoja ei synny, ts. tarjouksia ei tule, ilmoittajalta ei peritä kuluja lainkaan.

Bonuksena Huutokaupat.com lisää kohteiden näkyvyyttä nostamalla niitä sivuston etusivulle ja markkinoi myynnissä olevia kohteita veloituksetta mm. Iltalehdessä sekä uutiskirjeessä, joka saavuttaa lähes 300 000 henkilöä viikoittain.

Syy 3: Voidaan hyödyntää myös vuokrahinnan määrittämisessä

Huutokaupalla saadaan määriteltyä kohteelle tarvittaessa myös vuokrahinta. Huutokauppailmoitukseen voi lisätä, että korkein tarjous on tontin myyntihinta tai, ostajan niin halutessa, siitä esim. 8 % vuosivuokra.

Lue lisää Huutokaupat.comista: https://huutokaupat.com/julkishallinto