Kotimaista ruokaa kuntalaisten lautasille, kiitos!

Kotimaista ruokaa kuntalaisten lautasille, kiitos!

Kuntaruokailulla on iso kansanterveydellinen, kulttuurinen ja aluetaloudellinen vaikutus. Tässä kokonaisuudessa on sekä kotimaisella ruoalla että lähiruoalla oma tärkeä paikkansa. Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan julkisissa ruokapalveluissa tulisi lisätä kestävästi tuotettua, puhdasta kotimaista ruokaa. Samaa asiaa viestittävät hallituksen luomu- ja lähiruokaohjelmat. Tutkittu fakta on, että kuluttajien kiinnostus ruoan alkuperää, aitoutta ja ruoan puhtautta kohtaan on korkealla. Suomalaisista yhdeksän kymmenestä haluaa kotimaista ruokaa kuntakeittiöihin.

Kotimainen ruoka on kuntalaisten ruokalautasille selkeästi kestävä valinta. Kun kunnan elintarvikehankinnoissa valitaan kotimaista ruokaa, varmistetaan samalla, että ruoan alkuperä, tuotantotapa ja ympäristövaikutukset ovat tiedossa. Ei ole oikein, että kuntakeittiöiden asukkaat saavat ruokaa, jonka tuottaminen ei olisi Suomessa edes laillista. Olemme asettaneet ruoan puhtauden, elintarviketurvallisuuden ja eläinten hyvinvoinnin standardimme korkealle. Olemme vapaita salmonellasta, käytämme eläinlääkinnässä antibiootteja vain sairauksien hoitoon, sioillamme on saparot ja torjunta-aineiden käyttö on meillä hyvin vähäistä arktisten olosuhteidemme ja tiukkojen tuotantostandardiemme vuoksi.

Kotimaisen ruoan valinta kuntaruokailuun on myös valinta kotimaisen maatalous- ja elintarviketuotannon jatkumisen ja maaseutuyrittäjyyden kehittymisen puolesta.

Kuntapäättäjillä on valta ja vastuu tehdä strategiatason päätöksiä siitä, mitä kuntalaisten lautasilla tarjotaan ruoaksi. Asian lopullinen mahdollistaminen on kuitenkin AINA ruokapalvelu- ja hankinta-ammattilaisten käsissä. Sekä kotimaisuuden että lähiruoan huomioiminen ja mahdollistaminen julkisissa ammattikeittiöissä alkaa aina kotimaisten ja oman alueen ruokayritysten tarjonnan tarkastelulla. Tarjonnan hahmottamisen jälkeen seuraa ruokalistasuunnittelu. Kun ruokalistaan on kirjattu suomalaiseen ruokakulttuuriin tai omalle alueelle tyypillisiä ruokia, on helppoa saada mukaan sekä kotimainen että paikallinen ruokatarjonta.

Usein kuntaruokailussa elintarvikehankintojen volyymit ovat niin valtavia, että pk-yritykset eivät yksin pysty vastaamaan kysyntään. Siksi tarvitaankin paljon yhteistyötä lähiruoan saamiseksi kuntalaisten lautasille.

Ruoan alkuperän ilmoittaminen on ruokapalveluille uusi haaste. Suomalaisen ruoan tuottaja haastaakin kaikki ruokatoimijat kertomaan iloisesti ja avoimesti ruoan alkuperän!