Kummitteleeko teillä? Windows 7 -haamu elää vielä monissa organisaatioissa

Kummitteleeko teillä? Windows 7 -haamu elää vielä monissa organisaatioissa

Jos omassa organisaatiossasi on vielä käytössä Windows 7 -käyttöjärjestelmä, nyt olisi kiire tehdä asiaan muutos. Windows 7:n laajamittainen tuki loppuu 14.1.2020, minkä jälkeen itse käyttöjärjestelmään ei enää julkaista päivityksiä eikä sitä voi pitää yrityskäyttöön soveltuvana käyttöjärjestelmänä. Kuinka siis tarttua toimeen, jos Windows 7 vielä kummittelee työpaikalla?

Mihin käyttöjärjestelmään Windows 7 kannattaa vaihtaa?

Tietoturvasyistä tärkeintä on siirtyä pois Windows 7:sta. Windows 10 -käyttöjärjestelmästä on tullut tähän mennessä jo seitsemän uutta versiota, joista kuluttajille päivitetään automaattisesti uusin julkaistu Windows-päivitysten yhteydessä Windows as a Service mallilla. Organisaatioilla on enemmän mahdollisuuksia käyttää pidempään jotain tiettyä Windows Build -versiota, mutta tästäkin huolimatta on suositeltavaa vähintään vuoden välein päivittää seuraavaan versioon.

Kuinka vaihdon voi tehdä? Pitääkö myös koneet vaihtaa?

Vaihdon tarve riippuu koneiden iästä. Tietokoneita ei välttämättä tarvitse vaihtaa, mikäli käytössä on alle kolme vuotta vanha laitekanta. On kuitenkin tärkeää tarkistaa laitekannan yhteensopivuus Windows 10:n kanssa. Vanhoissa koneissa mahdollisesti oleva tieto saadaan kyllä talteen, mutta paras lopputulos saadaan hyvällä suunnittelulla ja hyödyntämällä pilvipalveluita kuten Office 365 ja Azure.

Mitä tietotekniikkakumppanilta kannattaa vaatia?

Kumppanin pitää osata kertoa, miten päästään maaliin. Enää ei voida alkaa miettiä, miten muutos mahdollisesti tehdään. Kumppanin pitää tehdä myös suunnitelma niille työasemille, joita ei voida siirtää uudempaan käyttöjärjestelmään. Nämä koneet pitää voida eristää, sillä ne voivat haitata organisaation muun it-ympäristön toimintaa.

Jos asia herätti kysymyksiä, ole yhteydessä. Tai tule tapaamaan Ateaa Kuntamarkkinoille, kerromme mielellämme lisää.

Joonas Simolin, Technical Consultant, Atea Finland Oy