Lapset ovat yhteisen tulevaisuutemme ja hyvinvointiyhteiskuntamme tekijöitä ja turvaajia: veronmaksajia, yrittäjiä, hoitajia, opettajia ja päättäjiä. Taide ja kulttuuri tukevat tutkitusti heidän kasvuaan, oppimistaan ja kokonaisvaltaista hyvinvointiaan. Älä siis hukkaa lastenkulttuurin mahdollisuuksia kunnan elinvoiman ja kuntalaisten hyvinvoinnin tukemisessa!
Lastenkulttuuri kehittää lasten tulevaisuustaitoja ja osallisuutta
Taidetoiminnalla on todettu olevan muun muassa ongelmanratkaisukykyä sekä tunne- ja vuorovaikutustaitoja kehittäviä vaikutuksia. Lisäksi taidekasvatuksen avulla voidaan edistää kriittistä ajattelukykyä ja kykyä kuvitella mahdollisia tulevaisuuksia. Nämä taidot ovat avainasemassa niin nykypäivän kuin tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa.
Tulevaisuustaitojen kehittämisen lisäksi lastenkulttuuri tukee lapsen osallisuuden tunnetta eli kokemusta siitä, että hän on merkityksellinen osa tätä yhteiskuntaa ja paikallista yhteisöä.
Kulttuurikasvatussuunnitelmat kunnan kulttuuritoiminnan tukena
Kulttuuri on kunnalle tärkeä vetovoimatekijä, ja kulttuurikasvatussuunnitelman rakentaminen sekä aktiivinen toteuttaminen tukee paikallisia kulttuurialan toimijoita. Lisäksi kulttuurikasvatussuunnitelmien avulla voidaan huolehtia kunnan lasten kulttuuristen oikeuksien yhdenvertaisesta toteutumisesta.
Suomen suurin ja ainoa valtakunnallinen kulttuurikasvatusohjelma Taidetestaajat toimii jokaisessa Suomen kunnassa. Taidetestaajat vie kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset korkealaatuisille taidevierailuille sekä omalle alueelle että – koulun niin valitessa – myös pääkaupunkiseudun kansallisiin kulttuurikohteisiin.
“Valtakunnallisesti rahoitettu toimintamalli varmistaa sen, että jokaisella koululla ja kunnalla on varaa osallistua”, toteaa Taidetestaajat-toiminnan päällikkö Joonas Keskinen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitolta.
Onko sinun kuntasi lastenkulttuuriystävällinen?
Sen lisäksi, että lastenkulttuuri edistää paikallisen kulttuuriekosysteemin ja sitä kautta kunnan elinvoimaisuutta, se tukee kuntalaisten yhteisöllisyyttä ja kunnan henkistä ilmapiiriä. Ensimmäinen askel lastenkulttuuriystävälliseen kuntaan on varmistaa, että kunnassa on tarjolla laadukkaita ja ammattimaisesti tuotettuja lastenkulttuuripalveluita. Palveluiden olemassaolo ei yksinään riitä – on myös huolehdittava, että kaikilla perheillä sosioekonomisesta asemasta riippumatta on tieto palveluista ja aito mahdollisuus osallistua.