Maakuntauudistuksessa yhdestä tulee enemmän kuin 18

Maakuntauudistuksessa yhdestä tulee enemmän kuin 18

Maakuntauudistusta kutsutaan perustellusti vuosisadan uudistukseksi. Siinä uudistetaan toimintatapoja, tuodaan hajautunutta hallintoa saman katon alle ja vahvistetaan yhdenvertaisuutta. Tavoitteena on hyvien käytäntöjen levittäminen koko Suomessa, parempien palveluiden kehittäminen ja kustannustehokkuuden edistäminen. ICT:n osalta tavoitteiden saavuttamiselle luo edellytyksiä maakuntien palvelukeskus Vimana. Tehtävämme on varmistaa tulevien maakuntien toimintakyvykkyys ICT-palveluiden ja digitalisaation osalta.

Keskitymme tällä hetkellä luomaan maakuntien käynnistymisen tueksi ICT-palveluita, jotka ovat laadukkaita ja tarkoitukseensa sopivia. Huolehdimme, että uudistuksen voimaantullessa palveluidemme tulevilla loppukäyttäjillä eli 220 000 maakuntiin siirtyvällä työntekijällä on ICT-ratkaisujen osalta hyvät edellytykset hoitaa työtään. Yhteisten palveluiden tietoliikennejärjestelyt sujuvat, liityntäpinnat valtion järjestelmiin toimivat, järjestäjien työkalut, kuten asiakkuudenhallinta ja asianhallinta, ovat valmiina…

Toimintamme lähtökohtana on, että on parempi tehdä hyvä järjestelmä kerran kuin 18 kertaa välttävä tai keskeneräinen. Hyviä ratkaisuja on toki tehty ennenkin, mutta nyt on tarkoitus kehittää enemmän kansallisia palveluita ja kopioida yhteistyössä parhaita ratkaisuja kaikkien maakuntien käyttöön. Tällä hetkellä Vimanan johdolla esimerkiksi rakennetaan yhteisiä verkkosivustopohjia, jotka jokainen maakunta voi sitten viimeistellä omikseen sekä tarjotaan tukea VRK:n Suomi.fi-palveluiden käyttöönottoon maakuntien asukkaiden sähköisen asioinnin mahdollistamiseksi.

Asiakaslähtöisyys ja asiakkaan tarpeisiin vastaaminen ovat pohja, jolla rakennamme yhtiötä, jolla on merkittävä rooli tulevaisuuden digitalisaatiossa. Tulevaisuuden kansallisten ICT-palveluiden suunnittelu ja toteuttaminen etenee maakuntien ja ministeriöiden kanssa yhdessä luodun suunnitelman mukaan. Maakunta- ja sote-uudistuksen voimaantulon siirtyminen vuoden 2021 alkuun ei hidasta projektiemme etenemistä tai reipasta kasvutahtiamme. Olemme saaneet hieman lisäaikaa ICT-palveluiden siirtämisessä maakuntien haltuun, mutta tehtävämme rakentaa maakunnille luotettavia ja tarkoituksenmukaisia ICT-palveluita on voimissaan. 1-vuotias yhtiömme jatkaa kasvuaan syksyllä niin asiantuntijoiden rekrytointia jatkamalla kuin projektiemme määrätietoisessa edistämisessä.

Kalle Toivonen
toimitusjohtaja, Vimana Oy