Monialaisten verkostojen johtamien on haastavaa, sillä tuloksellinen yhteistyö vaatii sekä koordinoitua toimintaa omassa organisaatiossa että yhdessä toimivien organisaatioiden välillä. Toimiva yhteistyö on erityisen tärkeää palvelukokonaisuuksissa, joilla vastataan monialaisia tukea tarvitsevien, yhteisten asiakkaiden tarpeisiin.
Kun ratkaistavat haasteet tunnistetaan kunnan, hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin toimijoiden yhteisiksi, tarvitaan kaikkien osallisuutta niiden ratkaisemiseksi. Esimerkiksi syrjäytymiseen, mielenterveys- ja päihdeongelmiin, lastensuojeluun ja työkyvyttömyyteen liittyvät kysymykset kiinnittävät eri toimijat samojen asiakasryhmien ympärille. Koordinoimaton yhteistyö aiheuttaa päällekkäistä työtä tai asiakkaiden poiskäännyttämistä palveluista. Tuloksena on inhimillistä kärsimystä, liiallista työkuormaa ja kohonneita kustannuksia.
Moniulotteisia kehittämistavoitteita ei saavuteta yksin, vaan yhdessä. Yhteensovittava johtaminen luo mahdollisuuden laajentaa päätöksentekovaltaa yli organisaatiorajojen ja ratkaista haasteet kokonaisuutena. Yhteisten tavoitteiden asettaminen selkeyttää johtamista ja antaa verkostolle suunnan. Tehtävistä, vastuista ja työnjaosta voidaan tehdä sopimuksia ja päätöksiä sekä organisaation sisällä ja niiden välillä. Kokonaisuuden johtaminen on yhteensovittavaa johtamista.
Yhteensovittava johtaminen mahdollistaa tehokkaan yhteistyön
Yhteensovittava johtaminen ei ole vain ylimmän eikä keskijohdon asia. Se edellyttää osallisuutta kaikilla toiminnan tasoilla. Yhteensovittava johtaminen tarvitsee tavoitteellista yhteiskehittämistä. Vaikuttavia ratkaisuja luodaan yhdistämällä asiakasymmärrys, eri ammattilaisten osaaminen ja sen jakaminen, selkeät vastuut ja tehtävät sekä kokonaisuuden yhteensovittava johtaminen. Neuvottelu, sopimukset ja toisiinsa vaikuttavien päätösten tekeminen yhdessä luo monialaisille verkostoille yhteistyötä tukevat rakenteet. Yhdessä voidaan kehittää ja muuttaa yksilöille ja yksittäisille organisaatioille mahdottomia kokonaisuuksia.
Diakonia-ammattikorkeakoulun innovaatiokeskittymä DiakHubin yhteensovittavan johtamisen valmennukset tuovat välineitä ja ratkaisuja hyvinvointialueiden, kuntatoimijoiden, järjestöjen ja seurakuntien toimijoista muodostuvien monialaisten verkostojen johtamiseen. Fasilitoidun yhteiskehittämisen avulla rakennetaan toimivia ratkaisuja, jotka perustuvat luottamukseen, dialogiin ja selkeisiin yhteisiin tavoitteisiin. Yhteensovittava johtaminen luo perustan yhteisille palveluprosesseille ja rakenteille. Sitoutunut yhteistyö ja sen yhteensovittava johtaminen selkeyttää monialaisen verkoston työtä ja mahdollistaa vaikuttavampien palveluiden tarjoamiseen yhteisille asiakkaille.
Anne Määttä, erityisasiantuntija, DiakHubin vetäjä (VTT)