Oikeus hyvään ja merkitykselliseen elämään?

Oikeus hyvään ja merkitykselliseen elämään?

Palvelukeskuksessa mietitään, miten voitaisiin parantaa asukkaiden hienomotorisia taitoja ja samalla tuoda iloa heidän arkeensa. Kulttuuripalveluista vastaava hoitaja päättää ottaa yhteyttä tuttuun taiteilijaan, joka järjestää toiminnallisia taidekohtaamisia. Kevään taidehetkien aikana Hilman sormet muistivat jälleen, miten paita napitetaan ja Kalle onnistui juomaan iltapäiväkahvinsa itse. Taidehetki mahdollisti tasavertaisen kohtaamisen hoitajan, omaisen ja muistisairaan vanhuksen kanssa.

Potilaan lääkärilehti uutisoi hiljattain tutkimuksesta, jonka mukaan elämän loppuvaiheessa annetuista hoidoista joka kolmas oli tarpeeton. Jopa kolmasosa kuuden viimeisen elinkuukauden aikana tehdyistä leikkauksista, tehohoitojaksoista, lääke- ja sädehoidoista arvioitiin tarpeettomiksi. Tarpeettomat hoitotoimet aiheuttavat turhia kustannuksia ja ne saattavat lisätä potilaan kärsimyksiä. Mitä jos elämän loppuvaiheessa olisi tarjolla enemmän merkityksellistä sisältöä kuten taidetta ja kulttuuria ja vähemmän raskaita hoitoja?
Tämä onkin yksi unelmani: miten taide otettaisiin yhä useammin mukaan yhteiskunnan eri osa-alueille. Taiteella on voima tuottaa hyvinvointia myös vaikeiden asioiden kohtaamisen kautta. Esimerkkejä onnistumisista ja ihmisten elämänlaadun paranemisesta on satoja eri puolilta Suomea. Useat kunnat ja järjestöt ovat jo ottaneet kulttuurin ja taiteen mahdollisuudet käyttöön osana poikkialaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä.
YK:n ihmisoikeusjulistuksen (1948) mukaan jokaisella tulee olla oikeus päästä osalliseksi kulttuurista ja nauttia taiteista. Taide- ja kulttuuripalvelut edistävät ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ne lisäävät toimintakykyä, elämänhallinnan tunnetta ja koettua terveyttä sekä ehkäisevät yksinäisyyttä ja sosiaalista eriytymistä monissa eri elämänvaiheissa. Taiteella voi myös olla ennakoimattomia vaikutuksia. Siinä piilee taiteen ainutlaatuinen voima.

Taiteen edistämiskeskus, opetus- ja kulttuuriministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja Taikusydän toimivat yhdessä taiteen saatavuuden ja saavutettavuuden lisäämiseksi. Tervetuloa keskustelemaan taiteen ja kulttuurin vaikutuksista hyvinvointiin osastollemme 2.32, toinen kerros. Seuraa myös tietoiskujamme. Ne löytyvät ohjelmasta hakusanalla #kulttuuriprosentti.
Johanna Vuolasto
FT, erityisasiantuntija, Taiteen edistämiskeskus
koordinaattori; Taiteen käytön, hyvinvoinnin ja osallistamisen kehittämisohjelma
http://www.taike.fi/fi/taidetoimii