Ravitsevaa ruokaa ja liikettä varttuneemmalle kuntalaisille

Ravitsevaa ruokaa ja liikettä varttuneemmalle kuntalaisille

Olemme tavanneet muutaman vuoden aikana useassa yleisötapahtumassa, Voimaa ruuasta -senioriryhmissä sekä Muutos lautasella -valmennusryhmissä satoja, ellei tuhansia suomalaisia.
Olemme jutelleet aterioinnin säännöllisyydestä, pohtineet proteiininsaannin riittävyyttä sekä sitä, miten lautaselle saisi lisää väriä kasvisten muodossa. Apuna on välillä kulkenut vaaka, leikkuulauta ja veitsi sekä kassillinen juureksia, hedelmiä, marjoja, vihanneksia tuoreina ja pakasteina. Toisaalta olemme lähestyneet täysin virtuaalisesti kohdaten.
Juttelemme, miten suomalaiset keskimäärin syövät, ja pohdimme yhdessä oman ruokavalion vahvuuksia. Toiselle puoli kiloa kasviksia päivässä voi olla helppo haaste, kun naapurille se tuntuu ylipääsemättömältä. Riittävä proteiininsaanti on monelle kotona asuvalle seniorille haaste. Syitä vähäiseen saantiin on monia: taloudellinen tilanne, makutottumukset, heikot hampaat tai osaamattomuus keittiössä. Ruokaan ja ruokailuun liittyy myös monia tunteita ja arvoja.
Voimaa ruuasta -toiminta vie tutkittua tietoa käytäntöön ikääntyneiden kuntalaisten arkeen. Toiminnan taustalla ovat kansalliset ravitsemussuositukset ja näyttöön pohjaava tieto. Toiminnan tavoitteena on sairastumisten ennalta ehkäisy, terveyden edistäminen ja erityisesti elämälaadun parantaminen pienillä arjen keinoilla kannustamalla hyviin ruokavalintoihin ja päivittäiseen liikuntaan. Työkaluina meillä on ohjatut ryhmät, selkeä painettu ohjausmateriaali sekä digitaaliset testit ja videot.
Muutos lautasella -hankkeen valmennusryhmissä etsitään terveellisiä elämäntapoja yhdessä ravitsemuksen ammattilaisen, ryhmän tuen ja älypuhelinsovelluksen avulla. Virtuaalisesti toteutettavassa valmennuksessa tavoitellaan pysyviä elämäntapamuutoksia ja hyvää oloa koko keholle. Terveysteknologia tuo tuen henkilön arkeen ja kotiin, sekä mahdollistaa ammattilaisen ohjauksen riippumatta ajasta ja paikasta. Valmennusryhmissä on opittu lisäämään kasviksia lautaselle, syömään säännöllisemmin sekä nauttimaan syömisestä ilman syyllisyyttä. Valmennusryhmät on tarkoitettu ylipainoisille 50-65-vuotiaille. Valmennuksen vaikuttavuudesta tehdään myös tutkimusta.
Mitä kunta hyötyy aktiivisesta, hyvin ravitusta kuntalaisesta? Sen voi laskea euroina mutta myös hymyinä.
Gerontologinen ravitsemus Gery ry:n toiminnan mahdollistaa Veikkauksen tuki.
Ota seurantaan @voimaaruuasta ja @muutoslautasella tai yhteyttä info@gery.fi