Ruokaa meiltä meille – suomalaiset haluavat syödä oman maan ruokaa

MTK, Heidi Siivonen14.9.2022

Uunituoretta tutkimustietoa suomalaisten ruokasuhteesta saatiin Ruokatietoyhdistyksen teettämästä kyselytutkimuksessa elokuun lopulla. 4.9. vietettävän Suomalaisen ruuan päivän kunniaksi Ruokatietoyhdistys teetti kyselytutkimuksen suomalaisille ruuan vastuullisuudesta. Tutkimustulosten mukaan suomalaiset liittävät ruuan vastuullisuuteen monia asioita, erityisen merkitykselliseksi ruoka koettiin aluetalouden, ruuan turvallisuuden ja eläinten hyvinvoinnin kannalta. Kyselyn perusteella suomalaiset luottavat viljelijöiden tekemään työhön ja suomalaisen ruuan turvallisuuteen.

Iso osa suomalaista syö ainakin päivän yhden aterian julkisen ateriapalvelun tarjoamana. Yhteiskunnan tarjoama ruoka koskettaa meitä kaikki jossakin elämänvaiheessa. Ruokahankinnat ovat kunnille, kaupungeille ja hyvinvointialueille isoja hankintoja. Ruokaa syödään joka päivä, ja niukat eurot on saatava riittämään maistuvaan ja ravitsevaan ateriakokonaisuuteen. Satokauden huomioiminen ja oivaltava, ammattitaitoinen ruokalistasuunnittelu auttavat sekä suuria että pieniä talouksia ruokakulujen hallinnassa. Kaikkien kulujen noustessa, ruoka koetaan usein hankinnaksi, jonka hintaan pystyy vaikuttamaan omilla valinnoilla. Ruokavalinnoilla on kuitenkin merkitystä, ja niitä kannattaa erityisesti julkisissa hankinnoissa punnita tarkkaan – halvalla ei välttämättä saa hyvää.

Ruuan hintoja tarkasteltaessa tuontituote saattaa olla edullisempi kuin kotimainen vaihtoehto. Tällöin on hyvä pysähtyä miettimään, mistä hintaero syntyy – halvan ruuan hinnan maksaa yleensä aina joku, jollakin tavalla ja kustannuksella, esimerkiksi eläinten hyvinvoinnin tai ympäristön kuormituksen. Suomalainen tuotanto kestää hyvin kriittisenkin tarkastelun, ruokaketju on läpinäkyvä ja tuotteet jäljitettäviä, Suomi on vastuullisten elintarvikehankintojen suunnannäyttäjä – on monta syytä hankkia hyvää suomalaista ruokaa kuntalautasille.

Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet, ja tulevalle talvelle yleisen kulujen nousun on ennustettu jatkuvan, lähteestä riippuen ruuan hinnan arvioidaan vuonna 2022 nousevan 10 tai jopa 11 %. Kunnissa, kaupungeissa ja hyvinvointialueilla on nyt aika tehdä periaatepäätös siitä, että ruuasta ei säästetä, vaan ruokapalveluiden asiakkaille tarjotaan edelleen laadukasta ja monipuolista, aluetaloudellisesti merkityksellistä, kotimaista ruokaa.

Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija