Tekoäly julkisen sektorin rekrytoinneissa

Petri Tuomaala, Kuntarekry, Grade 10.9.2024

Tekoälyn hyödyntäminen julkisen sektorin rekrytoinneissa tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia esimerkiksi prosessien tehostamiseen, oikeudenmukaisuuden lisäämiseen ja parempien rekrytointipäätösten tekemiseen. Tekoäly voi auttaa tunnistamaan parhaat ehdokkaat suuresta hakijamäärästä, parantaa hakijakokemusta ja vähentää rekrytointiprosessin manuaalisia vaiheita.

Tämä siis teoriassa. Mahdollisuudet ovat todellisia, mutta nykyisellään avoinna on monta keskeistä asiaa. Esimerkiksi minkälainen regulaatio rekrytointiohjelmistojen tekoälyratkaisuille on lopulta tulossa tai kuka kantaa vastuun tekoälyn mahdollisista virheistä. Puhumattakaan miten tekoälyn käytön toimivuus, tietosuoja, tietoturva, läpinäkyvyys, seurattavuus ja oikeudenmukaisuus pystytään varmistamaan kaikissa tilanteissa.

Rekrytointiohjelmistot luokiteltu kriittisen luokan tekoälyratkaisuiksi

Hakijan tietoihin pohjautuvien toimintojen osalta, kuten esimerkiksi hakijoiden soveltuvuuden arviointi tai esikarsinta, tulee huomioitavaksi EU:n AI Actin vaatimukset, jossa rekrytointiohjelmistot on asetettu kriittisen luokan tekoälyratkaisuiksi. Tämä tuo mukanaan joukon vaatimuksia ja prosesseja, jotka ratkaisun tulee huomioida. Lisämausteena vielä GDPR:n artikla 22, joka mahdollistaa käyttäjän kieltämään automaattinen käsittely tiedoilleen. Miten tasapuolisuus varmistetaan kieltäneen tiedoille, jos muut hakijat on käsitelty tekoälyn avulla? Miten varmistetaan, että tekoäly ei suosisi esimerkiksi Oulussa syntyneitä miehiä tai karttaisi jotain tiettyä tutkintoa? Mistä tekoäly pystyy vahvistamaan mitkä ovat olleet hyviä rekrytointeja?

Elämme siis hetkessä, jossa ollaan murroksessa tekoälyn mahdollisuuksien osalta, mutta joita vielä rajoittaa keskeneräiset ratkaisut, sekä vasta valmisteilla olevat pelisäännöt.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tekoälyn kanssa ei voisi ottaa jo ensiaskelia. Hyvä tapa lähteä liikkeelle on esimerkiksi kokeilla käytettävissä olevia järjestelmien ulkopuolisia tekoälytyökaluja (esim. ChatGPT) osana omaa työntekoaan. Käytössä on tärkeää huomioida tietosuoja, sekä oman organisaation ohjeistukset tekoälyn käytölle.

Oman käytön myötä todennäköisesti alkaa löytymään skenaarioita ja ideoita, missä tilanteissa tekoälyn käytöstä voisi olla oikeasti hyötyä. Järjestelmätoimittajana olemme mielellämme mukana tässä työssä. Kuulemme mielellämme ideoitanne joita näkisitte pystyttävän hyödyntämään julkisen puolen rekrytoinneissa.