Terve Suomi rakentuu puulle

Terve Suomi rakentuu puulle

TERVE YMPÄRISTÖ – TERVE TALOUS
Suomessa on rakennettu lähimetsistä saadusta puusta jo vuosisatoja. Sydämellä ja taidolla.

Sodan jälkeen 1950 – 80 -lukujen välisenä aikana ymmärrys puun käyttökelpoisuudesta rakennusmateriaalina ja osana terveellistä ympäristöä sekä aluetaloutta melkein hukattiin. Onneksi pientalorakentamisessa ja ennen kaikkea mökkirakentamisessa puun arvostus säilyi.

Nyt puurakentamisen aika on tullut uudelleen. Meillä on metsää yllin kyllin ja osaamme jalostaa puuta kustannustehokkaasti. Meillä on tarvittava suunnitteluosaaminen sekä nykyaikaiset koneet ja laitteet.

Puu on tutkitusti terveellinen

Puu on esteettinen, lämmin ja kodikas luonnonmateriaali, joka sellaisenaan viehättää ihmistä.

Puulla on tutkitusti myönteisiä fysiologisia ja psykologisia vaikutuksia. Puurakennuksessa on hyvä sisäilma, sillä puulla on kyky tasata ilmankosteuden vaihteluita. Puurakennuksen on myös todettu rauhoittavan elimistöä alentamalla verenpainetta, sydämen sykettä ja stressitasoa.

Tuoreen väitöstyön mukaan havupuu on antibakteerinen materiaali; puun pinnalla jopa sairaalabakteerit kuolevat.

Puurakentaminen on talousteko

”Suomi elää metsistä” on ehkä kulunut fraasi, mutta se on tänä päivänä erittäin ajankohtainen. Suomalaisista yli 60 000 henkilöä työllistyy suoraan metsäsektorille. Sen välilliset vaikutukset palvelualoille ovat jopa viisinkertaiset.

Puurakentaminen ja siihen liittyvä teollisuus on merkittävä osa puun jatkojalostusketjua. Sen merkitys voi tulevaisuudessa olla vielä nykyistä paljon suurempi.

Suomalaisesta sahatavarasta menee yli 70 % vientiin sellaisenaan. Tässä sahatavaravirrassa on valtava potentiaali nostaa puutuotteiden jalostusastetta lisäämällä puun käyttöä rakentamisessa.

On selvää, että suomalaiset eivät mahdu pääkaupunkiseudulle eivätkä kaikki halua siellä asua. Puurakentamisen kasvu luo työtä juuri sinne, missä siitä on yleensä pulaa, maaseudulle. Metsätalous ja puuta jalostavat yritykset ovat monen kunnan yritystoiminnan, työllistämisen ja verotulojen selkäranka.

Puurakentaminen korvaa rakennustarvikkeiden tuontia ja parantaa siten Suomen vaihtotasetta. Jo nyt rakennustarvikkeiden viennistä valtaosa on puutuotteita. Puurakentaminen on kasvussa myös maailmalla. Erinomaisen raaka-aineen ja osaamisen ansiosta Suomella on suuri mahdollisuus ottaa tästä kasvusta oma siivu. Selvää on, että puurakentaminen ei ole pelkästään ympäristöteko – se on myös talousteko.