Terveelliset ja aistiystävälliset hirsipäiväkodit sekä modernit ja muokkaantuvat oppimisympäristöt

Terveelliset ja aistiystävälliset hirsipäiväkodit sekä modernit ja muokkaantuvat oppimisympäristöt

Omakohtainen kokemukseni ja vierailu hirsipäiväkodissa johtivat siihen, että päädyimme hirsipäiväkotien valintaan myös Pilke päiväkodeilla. Hirren ääntä vaimentava ominaisuus, miellyttävä tuoreen puun tuoksu ja mieltä rauhoittava tunne tekevät siitä aistiystävällisen päiväkotiympäristön. Tutkimuksen mukaan hirsi madaltaa sydämen sykettä sekä stressiä ja nuo ominaisuudet näkyvät käytännössä lasten levollisena olona ja rauhallisena toimintana. Lisäksi hirsi on allergisoimaton ja antibakteerinen, jotka ovat tärkeitä päiväkotiympäristön terveellisyyttä ja hyvinvointia lisääviä tekijöitä.

Nyt Pilkkeelle on rakennettu viisi päiväkotia hirrestä ja lisää on rakenteilla. Kokemusten perusteella voidaan sanoa lasten ja henkilöstön sairastamisen vähentyneen. Etenkin flunssia on vähemmän. Palaute perheiltä on ollut myös positiivista. Erityisesti sisäilman laatu ja akustiikka saavat kiitosta. Kun päiväkodissa ei ole niin meluista, jaksavat lapset ja aikuiset paremmin.

Vierailin taannoin tupaantuliaisissa hirsipäiväkodissamme, joka on rakennettu kaupunkimiljööseen 70-luvun kerrostalojen keskelle ja tilaisuuteen osallistujia hämmästytti, miten hyvin päiväkoti istui maisemaan ja miten modernilta rakennus pihoineen näytti.
Vierailulla olleet kaupungin varhaiskasvatuksen asiantuntijat ihailivat myös moderneja oppimisympäristöjä. Perinteiseen tilaratkaisuun saadaan muokkaantuvuutta ja joustavuutta sisustamalla tilat toiminnan lähtökohdasta, eikä ryhmäjaon. Näin voidaan rakentaa päiväkoti, jossa on erilaisia leikki- ja toimitiloja, jotka vaihtuvat lasten kiinnostuksen kohteiden ja oppimisen myötä.

Jokaista ryhmätilaa ei tarvitse sisustaa pöydillä ja tuoleilla vaan ne tulevat vain yhteen tilaan. Toinen ryhmätila voidaankin sitten rakentaa siirrettävillä huonekaluilla, jotka toimivat myös tilanjakajina. Näin päiväkotiin saadaan paljon erilaisia tiloja esimerkiksi taide- ja tutkimus-, kauppa- ja kotileikki- sekä rakentelu- ja roolileikkitiloja.

Muuntuvissa tiloissa aktiivisuus ja osallisuus toteutuvat niin lapsen kuin varhaiskasvattajan toiminnassa. Lapsi voi valita, mikä tänään innostaa eniten. Varhaiskasvattaja voi valita, mikä oman erityisosaamisen tai lapsen kehittymisen kannalta on tänään tärkeää. Kaikki voimme valita, olemmeko yhdessä, pienryhminä vai yksinämme oppimassa ja saamassa elämyksiä, jotka tekevät jokaisesta päiväkotipäivästä parhaan mahdollisen.

Minna Martikainen, Pilke päiväkodit Oy, toimitusjohtaja ja lastentarhanopettaja