Terveydenhuoltoa yli rajojen – yhteyspiste neuvoo

Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste, Pia Komi7.9.2022

Kuluneen kahden vuoden aikana terveysturvallisuus ja matkailijoiden terveys ovat olleet julkisuudessa enemmän kuin koskaan. Pandemian takia olemme joutuneet miettimään sairastumista, hoitoon pääsyä ja rokotuksia. Pandemia on lisännyt hoitojonoja ja pitkä hoitojono on yksi tyypillisistä syistä lähteä hoitoon Suomesta ulkomaille – tai ulkomailta Suomeen. Myös Ukrainasta Suomeen paenneet tarvitsevat terveydenhuoltoa.

Jokaisessa EU- tai Eta-maassa on rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste. Yhteyspisteet viestivät ja neuvovat oman maansa terveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä. Suomen yhteyspisteessä vastasimme vuonna 2021 ennätysmäärään kysymyksiä. Asiakkaitamme on kiinnostanut sairaanhoito, reseptilääkkeiden ostaminen ja hoidon korvaukset Suomessa ja ulkomailla. Neuvomme yleisellä tasolla myös terveydenhuollon työntekijöitä rajat ylittävän terveydenhuollon tilanteissa. Tavoitat yhteyspisteen sähköpostitse tai EU-terveydenhoito.fi-sivustolla.

EU-terveydenhoito.fi-sivustolla voit lukea terveyspalveluista Suomessa ja ulkomailla esimerkiksi muuttotilanteissa, hoitoon hakeutuessa tai äkillisen sairastumisen sattuessa. Suosittelen tutustumaan uudistettuun usein kysyttyä -osioomme, jossa voit lukea esimerkiksi reseptilääkkeiden ostamisesta ulkomailta. Matkailijoille olemme koonneet tietoa yli 50 maan terveyspalveluista. Päivitämme tiedot vuosittain yhteistyössä muiden maiden yhteyspisteiden ja suurlähetystöjen kanssa. Jos korona mietityttää, kannattaa tutustua matkailusta ja koronaviruksesta kertovaan sivuumme.

Tiesitkö, että voit käyttää Suomessa kirjoitettua sähköistä reseptiäsi myös Virossa, Kroatiassa ja Portugalissa? Myös Puolan ja Ruotsin odotetaan liittyvän sähköistä EU-reseptiä käyttävien maiden joukkoon. Lisäksi Suomi valmistelee sähköistä potilasyhteenvetoa, joka toimii tulevaisuudessa muissa EU-maissa. Potilasyhteenveto antaa yleiskuvan potilaan terveystiedoista, kuten lääkityksestä, allergioista ja diagnooseista. Yhteenveto antaa tärkeää tietoa ammattilaisille esimerkiksi onnettomuuden sattuessa.

Rajat ylittävää terveydenhuoltoa koskevaa lainsäädäntöä uudistetaan parhaillaan. Ulkomaille hoitoon hakeutumisen korvausmalli muuttuu todennäköisesti vuoden 2023 alusta alkaen. Potilaalle uusi korvausmalli tarkoittaa nykyistä suurempia korvauksia ulkomailla vastaanotetusta hoidosta.

Voit seurata rajat ylittävän terveydenhuollon ajankohtaisia asioita EU-terveydenhoito.fi-sivustolla sekä Twitterissä ja Facebookissa @Rajayhteyspiste.