Uniapnean unelias hoito – kallista säästöä

Uniapnean unelias hoito – kallista säästöä

Uniapneatautia on käsitelty viime aikoina paljon mediassa. Se on jopa niin tavallinen, että se koskettaa lähes jokaista suomalaisperhettä. Taudin julkisuudessa saama kohtalokas leima on pieni osa uniapnean olemusta. Uniapneadiagnoosi on kuitenkin juhlan paikka! Palataan tähän alempana.

Lähes joka viides aikuinen suomalainen sairastaa uniapneatautia. Tauti on puolella potilaista lievä ja puolella vaikea. Lieväkin tauti, erityisesti naisilla, voi uuvuttaa ja lievään tautiin puuttumalla estetään vaikean taudin kehittyminen.

Uniapnea – monen taudin lähde

Hoitamaton uniapnea aiheuttaa tutkitusti mm. verenpainetautia, aikuistyypin sokeritautia, eteisvärinää, sydäninfarkteja, aivoverenkiertohäiriöitä ja masennusta. Uniapneatautia pidetään merkittävänä muistisairauden riskitekijänä.

Hoitamaton uniapneatauti on kallis. Harvardin tutkimusryhmä totesi hoitamattoman uniapneataudin kustannukset Yhdysvalloissa n. 100 miljardiksi dollariksi vuodessa. Suomessa hoitamattoman uniapneataudin kustannukset vuodessa ovat yli miljardin euron luokkaa. Taudin diagnostiikan ja hoidon kustannus on alle 10% sen aiheuttamista kustannuksista.

Uniapneapotilaan kroonisesti huono nukkuminen johtaa toimintakyvyn alentumiseen. Keskittymiskyky, muisti, päätöksentekokyky ja oma-aloitteisuus heikentyvät. Uniapneatautia pidetään yhtenä tärkeimmistä vakavien liikenneonnettomuuksien syistä.

Uniapnean hoitoketju takkuaa

Uniapneataudin diagnostiikka ja hoito toteutuvat Suomessa alueellisesti epätasa-arvoisesti. Osassa terveyskeskuksista diagnostiikkaa tehdään laadukkaasti ja edullisesti paikan päällä, kun toisaalla potilaat ohjataan tutkittavaksi lähetteellä pitkiin jonoihin sairaalan poliklinikalle. Diagnoosin jonottamisen jälkeen jonotetaan vielä hoitoon. Keuhkopoliklinikat ovat ruuhkautuneet hoitojonojen vaihdellessa muutamasta kuukaudesta vuoteen. Astmaatikot ja muut keuhkosairauspotilaat kärsivät, kun aika ei riitä enää muiden kuin uniapneapotilaiden hoitoon.

Diagnoosi, juhlan paikka!

Onko uniapneadiagnoosi juhlan paikka? Kyllä! Tauti on helppo hoitaa ja taudin hoito on palkitsevaa. On juhlapäivä, kun levottomat yöt, tahmeat aamut ja väsyneet päivät vaihtuvat rauhallisiksi ja virkeiksi.

Juhlan paikka myös kotikunnassa? Kyllä! Hoitamattomat uniapneapotilaat ovat terveyspalvelujen suurkuluttajia, työpaikalla tehottomia ja ennen pitkää monisairaita, riskikuljettajia ratissa. Uniapneadiagnoosiin ja taudin hoitoon sijoittaminen tuo rahat moninkertaisina takaisin.

Miikka Peltomaa, Dosentti, korva-, nenä- ja kurkkusairauksien erikoislääkäri