Uusi liikuntahalli nopeasti kuntalaisten käyttöön vuokraamalla

Uusi liikuntahalli nopeasti kuntalaisten käyttöön vuokraamalla

Monella kunnalla on tarve rakentaa uusia liikuntahalleja nopeasti, mutta perushallien, puhumattakaan monitoimiareenoiden, investointipäätökset vievät kunnassa vuosia. Samaan aikaan suurin osa kunnista painii omistamiensa rakennusten ja niistä aiheutuvien haasteiden kanssa. Suomessa arvioidaan nykyisellään olevan kuntaomisteisten rakennusten korjausvelkaa noin 2,5 miljardia euroa.

Lehdon uudella liikunta-areenakonseptilla on pyritty löytämään kunnille nopea, turvallinen ja kustannustehokas malli tuottaa toimivat ja laadukkaat liikuntapalvelut kuntalaisille. Konseptissa Lehto rahoittaa ja rakentaa liikunta-areenan, kunta vuokraa tilat. Kunta varaa tilat päivisin koululaisliikuntaan ja muun ajan se vuokraa liikunta-alan yrittäjille, seuroille sekä tapahtumatuottajille. Kokonaisuudessa voi olla tilat lisäksi esimerkiksi lounaskahvila- ja keilahalliyrittäjille, jolloin areena soveltuu myös erilaisiin yritys- ja viikonlopputapahtumiin.

Perinteiseen investointiin verrattuna tilojen vuokraus on kunnalle paljon kevyempi ratkaisu. Valmiista liikunta-areenamallistosta kunta yhteistyökumppaneineen valitsee käyttöönsä tarkoituksenmukaisen hallin. Valmismallista tiedetään heti, mitä se maksaa. Mallin ja koon perusteella tiedetään myös, kuinka nopeasti halli on valmis.

Kun eri toimijoiden tarpeet huomioidaan alusta lähtien, paranee tilojen käyttöaste ja käyttökustannukset pienevät. Valmismalliston ansiosta rakentamisen kustannukset pysyvät kohtuullisina heijastuen suoraan myös lopullisiin käyttökustannuksiin. Vaikka kunnan vuokramenot kasvavat, syntyy kunnalle pitkällä tähtäimellä säästöjä ja monia muita hyötyjä. Kunnan ei tarvitse käyttää omaa henkilöstöään rakennushankkeeseen, projektissa ei ole budjetinylitysriskiä, kunnan tasetta ei tarvitse kasvattaa eikä sen vastuulle jää elinkaaren myötä syntyvää korjausvelkaa.

Erityisesti pienet kunnat voivat saada monitoimiareenalla myös lisätuloja muutamien kymmenten uusien työpaikkojen ja yritysten kautta. Erilaisen omistuspohjan ansiosta yritystapahtumat sekä muut massatapahtumat voivat kasvattaa lisäksi matkailijoiden määrää.

Liikunta-areenakonsepti taipuu myös perinteiseen hankintamalliin, mutta siinäkin projektin toteutusriskit ovat minimoitu: yksi sopimus, yksi rakentamisen ammattilaistaho vastuussa, tarkka valmistumisaikataulu, kiinteä hinta ja ilman yllätyksiä.

Näin helppoa se on!

Tomi Koivukoski, Lehto Group – Toimitilat

Mallisto