Uusiutuvasta PUUsta teollisesti valmistettuja puukouluja ja -päiväkoteja

Elementit-E Oy, Veli Hyyryläinen1.8.2022

Yhden elämän aikana tapahtuu paljon ja toisaalta saadaan vain suunta mihin ollaan menossa. Minulle opetettiin nuorena kansakoulussa, että suomi elää metsästä. Näin se on ollut ja näin se varmaan on tulevaisuudessakin. Sitä vihreää kultaa on edelleen ja se uusiutuu kaiken aikaa.

Isäni haaveena oli rakentaa asunto pyörien päälle ja hän toteutti sen intohimoisesti ja sai sijoitettua traktorilla vedettävään siirtokelpoiseen taloon aika paljon asioita. Viimeiset vuodet hän asui äitini kanssa tuossa talossa ja kun heistä aika jätti, niin vaunu siirtyi seuraavalle omistajalle eikä paikalle jäänyt mitään. Voisi sanoa, että hiilijalanjälki oli tuossa kohtaa melko pieni.

Varmaan omalta osalta tämä jälki on isompi ja minulla on ollut mahdollisuus vaikuttaa omaan elinympäristööni enemmän kuin mitä vanhemmillani oli. Ikääntymisen myötä ympäristöasiat on minulle kaiken aikaa merkityksellisempiä.

Ryhdyin puurakentajaksi yli 10 vuotta sitten ja olen löytänyt uuden intohimon tämän materiaalin kanssa. Suomessa on paljon osaamista tämän luonnonmateriaalin käsittelyyn ja edelleen on paljon mahdollisuuksia, mitä ei vielä ole käytössä. Kehittäminen tapahtuu parhaiten silloin, kun on kysyntää ja juuri nyt kysyntää tuntuu olevan.

Kun nuorena aloitin työelämässä, niin niihin aikoihin haluttiin teollistaa Suomi. Jotenkin siinä hötäkässä unohtui paikalliset voimavarat ja metsä. Metsäteollisuus on suomessa koettu paperiteollisuudeksi ja vähäisessä määrin on sitten tuotettu puumateriaalia rakentamisen ja muun teollisuuden tarpeisiin.

Nyt on huomattu, että puuta kasvaa ja kun metsiä hoidetaan niin sitä kasvaa enemmän. Ympäristöasiat ovat tuoneet muutosta ajatteluun ja puun arvostus rakennusmateriaalina on saanut uutta nostetta. CLT ja massiivipuu on koettu hyväksi hiilivarastoksi. Kun puu kasvaa metsässä, se sitoo hiilidioksidia itseensä ja mitä pidempään tämä puu on käytössä, niin sitä pidempään hiilidioksidi on sitoutuneena. Samoin, mitä massiivisempi rakenne, niin sitä enemmän hiilidioksidia on sitoutuneena eli sanotaan hiilikädenjäljeksi.

Lopulta on kuitenkin niin, että puun raaka-ainetta kannattaa käyttää järkevällä tavalla ja hakea vaikuttavuutta. Lopputulos rankarunkoisena rakenteena ja oikea materiaali oikeaan paikkaan. Massiivipuu kuulostaa hienolta, mutta tuhlataanko siinä metsävaroja tarpeettomasti?
Hyvä, että on useita näkemyksiä ja kilvoittelua siitä, mikä olisi oikea tapa rakentaa hyviä puukouluja ja -päiväkoteja, puurunkoisena lattiasta kattoon.