Valmis tietopaketti kotoutumisen tueksi

Valmis tietopaketti kotoutumisen tueksi

Mistä maahanmuuttaja saa tietoa Suomesta, kun kielitaito ei riitä? Vastaus on Infopankki.fi-sivusto, johon on koottu 12 kielellä kaikki se olennainen tieto, jota Suomeen muuttoa suunnitteleva tai tänne muuttanut tarvitsee. Tietopaketti on todella runsas, lähes 300 sivua per kieli. Joskus olen kuullut sanottavan hiukan leikkimielisesti, että jos tieto ei löydy Infopankista, ei sitä tarvitakaan.

Infopankki on hieno esimerkki valtion ja kuntien yhteistyöstä. Sopimuskaudella 2014–2016 mukana ovat työ- ja elinkeinoministeriö, sisäministeriö, Kela ja opetus-ja kulttuuriministeriö. Kuntatietoa on 16 paikkakunnalta, Helsingistä Rovaniemelle. Helsingin kaupunki julkaisee ja hallinnoi sivustoa. Kaupunki on myös sitoutunut Infopankin jatkuvaan kehittämiseen. Seudullinen yhteistyö Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kanssa on tärkeää.

Sisältöjä ylläpidetään yhteistyössä eri viranomaisten ja järjestöjen kanssa. Esimerkiksi Kela tiedottaa Infopankin kautta sosiaaliturvasta ja etuuksista, ympäristöministeriö asumisesta ja Vero muun muassa työn verotuksesta. Infopankki-toimitus tuottaa, käännättää ja julkaisee tekstit. Periaatteenamme on, että kieli on selkeää ja ymmärrettävää.

Infopankki on kansainvälisestikin ainutlaatuinen konsepti. Suomeen muuttava löytää yhdestä osoitteesta yleisen valtakunnallisen tiedon esimerkiksi terveyspalveluista ja asumisesta, ja kuntasivuilta vastaavasti terveysasemien osoitteet ja kuinka hakea vuokra-asuntoa kunnassa. Infopankki keventää kunnan monikielistä tiedotusta, kun perustieto on valmiiksi kirjoitettu ja käännetty.

Neuvottelut seuraavalle rahoituskaudelle ovat käynnissä. Tervetuloa mukaan kehittämään monikielistä tiedotusta maahanmuuttajille!

• Infopankkiin tehtiin 1 251 000 käyntiä vuonna 2015.
• Puolet käynneistä tulee Suomen rajojen ulkopuolelta.
• Sivustoa voi katsoa kaikilla päätelaitteilla.
• Kieliversiot ovat identtisiä.
• Jäsenkunnilla käytössä vähintään neljä kieliversiota
• Kunta voi lisätä kieliversioita oman tarpeen mukaan.

Lisätiedot: Eija Kyllönen-Saarnio, päätoimittaja, Infopankki.fi
eija.kyllonen-saarnio(at)hel.fi, 050 363 3285

Twitter: @Infopankki

Kuntamarkkinoilla Infopankin osasto: 2. krs S.16. Tervetuloa!