Vanha nurin ja uusi tilalle – siinäkö ratkaisu?

Vanha nurin ja uusi tilalle – siinäkö ratkaisu?

Finanssiala hokee, että Suomessa on yli miljoona asuinrakennusta, joilla ei ole kuin käyttöarvo. Lainan vakuutena ne kelpaavat vain sangen pienestä prosenttimäärästä, jos yleensä ollenkaan.

Kunnat ovat samassa asemassa. Erilaisia rakennuksia on, mutta kaikki eivät ole oman palvelutuotannon tai alueen elinkeinoelämän käytössä. Ääritapauksena tämä voisi olla, vaikka 1970-luvulla pitäjään tulleen ”hautakivitehtailijan” tyhjilleen jättämä ja maaherran aikoinaan vihkimä teollisuushalli, josta valot sammuivat ja yrittäjä katosi KERAN:n avustuksen myötä.

Korjausvelka kasvaa, ja todellisesta arvosta ei ole tietoakaan. Viranhaltijat ja luottamushenkilöt saattavat vielä silotella tätä asiaa. Lakaistaan nämä maton alle ja palataan asiaan myöhemmin.

Käännetäänpä asia toisin perin – hyödynnetään olemassa olevaa!

Jokaisessa kunnassa on tyhjillään käyttökelpoisia erilaiseen tuotantotoimintaan soveltuvia ryhdikkäitä ja helposti tähän päivään saneerattavia rakennuksia. Itse uskon että ne ovat päättäjille ja viranhaltijoille niin lähellä, että niitä ei huomata. Hyväkuntoisia teollisuushalleja saattaa seisoa pajupuskien ja ruohottuneen piha-alueen keskellä ja pahimmassa tapauksessa pääsy tontille on estetty laivan ankkuriketjulla ja Abloy-lukolla, jonka avain on jo vuosikymmeniä ollut hukassa. Enkä edes liioittele.

Muutetaan asennetta! Mietitään voisiko vanhaa hyödyntää ja sitä kautta päästä edullisemmin. Kuntakonserni voi tehdä tämän itse tai yhteistyössä rakennuksen omistajien kanssa. Jokaisella kunnalla on huutava pula yrittäjistä ja työpaikoista. Työn voisi aloittaa tästä! Edut ovat heti mitattavissa ja korjaus tulee aina uudisrakentamista edullisemmaksi.

Tavataan Kuntamarkkinoilla!

Jukka Joensuu, Energia-asiantuntija, Ruukki Construction