Vanheneminen.fi – Omaehtoinen varautuminen hyvään vanhuusikään

Vanheneminen.fi – Omaehtoinen varautuminen hyvään vanhuusikään

Jos vanhuuteen varautuminen olisi luonnollinen osa yli viisikymppisten elämää, olisiko meillä enemmän tyytyväisiä ja hyvinvoivia vanhoja ihmisiä? Suomessa 50 vuotta täyttäneitä on noin 2,3 miljoonaa. Se on melkoinen omaehtoisen vanhuuteen varautumisen resurssi! Vanha sanonta ’ei vara venettä kaada’ ilmaisee ajatusta, ettei varautumisesta ainakaan haittaa ole. Päinvastoin ennakoimalla ja suunnittelemalla luodaan edellytyksiä ja mahdollisuuksia hyville eläkevuosille.

Varautua voi esimerkiksi huolehtimalla omasta terveydestä, toimintakyvystä ja sosiaalisista suhteista, pohtimalla taloudellista toimeentuloa ja oikeudellista ennakointia sekä suunnittelemalla tulevaisuuden asumista. Kylpyhuoneremonttia tehdessä voi esimerkiksi huolehtia koolauksista niin, että seiniin voi myöhemmin tarvittaessa asentaa tukikahvoja. Omaa tulevaisuuden asumistani ennakoin joitain vuosia sitten hankkimalla asunnon putkiremontoidusta hissitalosta. Pähkäilin, että eläkevuosille ei osuisi isoja korjauskustannuksia. Tulevat kustannukset tosin jäävät nähtäväksi.

Yksi jos toinen meistä myös hoitaa omien vanhempiensa tai läheistensä asioita. Viimeistään muistisairauden kohdatessa tulee ajankohtaiseksi muun muassa juridinen varautuminen. Hyvän ja selkeän edunvalvontavaltuutusmallin etsimiseen meni itseltäni aikoinaan jonkin verran aikaa. Suomen Muistiasiantuntijoiden sivuilta sitten löysin sopivan. Katsottuani Kotiturva-hankkeen videon katosta itsestään laskeutuvan palovaroittimen asentamisesta (https://youtu.be/HV-sa2D9sp8) minulle vasta pälkähti päähän tarkistaa äitini palovaroitin. Erilaisia materiaaleja on siis olemassa runsaasti, mutta ne ovat hajallaan ja vaikeasti löydettävissä.

Helpottaaksemme vanhuuteen varautumista koskevan tiedon ja materiaalien hyödyntämistä kokoamme parhaillaan Vanhustyön keskusliitossa aiheesta tietopankkia. Innostavassa yhteistyössä ovat mukana Finanssiala, Invalidiliitto, Miina Sillanpään Säätiö, Oulunkylän kuntoutussairaala, Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suvanto ja Ympäristöministeriö. Vanheneminen.fi -verkkosivusto aukeaa vuonna 2019. Sivusto on tarkoitettu ammattilaisille ja kansalaisille.

Tavataan Kuntamarkkinoilla Vanhustyön keskusliiton osastolla 2.23!
Tervetuloa myös tietoiskuumme Vanheneminen.fi – omaehtoinen varautuminen hyvään vanhuusikään 12.9. klo 13.30, A 3.7 3 krs. Tule keskustelemaan ja saamaan vinkkejä, miten omassa kunnassasi voitaisiin varautua vanhuuteen!

Reija Heinola, Vanheneminen.fi-hanke, Vanhustyön keskusliitto