Kunnat hyötyvät kattavasta digitaalisesta infrastruktuurista

Ari-Pekka Ainonen ja Tuomas Kolkka, Digita Oy 31.8.2023

Kotitalouksien ja elinkeinoelämän tarpeet digitaalista infrastruktuuria vaativille palveluille kasvavat kiihtyvällä tahdilla. Kehittämällä rakennettua ympäristöä 5G:n ja esineiden internetin (IoT) avulla kunnille avautuu mahdollisuuksia parantaa omaa tulovirtaansa ja kunnassa toimivien yritysten toimintaedellytyksiä.

Kunnat voivat vuokrata omistamistaan kiinteistöistä tilaa tietoliikenneverkon kehittämiseen tarvittavien 5G-tukiasemien sijoituspaikoiksi, kertoo Digitan Site-liiketoiminnan johtaja Ari-Pekka Ainonen.

”5G-verkkojen tukiasemat voidaan sijoittaa helposti esimerkiksi kerrostalojen katolle. Tukiasemien avulla voidaan hyödyntää tuottamattomat neliöt ja tarjota kuntalaisille parhaat digitaaliset palvelut”, Ainonen avaa.

Digita toimii kunnille riippumattomana yhteistyökumppanina. Yhteistyökumppanina Digita huolehtii paitsi kattojen ja laitetilojen rakenteiden arvioimisesta, myös vuokrasopimuksista ja laskutuksesta sekä siitä, että kunnat saavat korvauksen rakennustensa hyödyntämisestä.

“Haemme aina kunnan kannalta parasta kokonaisratkaisua. Palvelemme kaikkia operaattoreita ja huomioimme toiminnassamme kaikkien eri osapuolten näkökulmat”, Ainonen sanoo.

Sisäilman laatu paremmaksi IoT:n avulla

Kiinteistöjen sisäilmaongelmat ovat jatkuva huolenaihe kunnissa ympäri Suomea. Sisäilman laadun seuraamiseen asunnoissa, päiväkodeissa ja kouluissa voidaan hyödyntää helposti asennettavia sähköverkosta riippumattomia sensoreita ja Digitan LoRaWAN-teknologiaan pohjautuvaa IoT-tiedonsiirtoverkkoa.

Kunnat voivat tehostaa tilojen ilmanlaadun seurantaa havaitsemalla riskitekijät ajoissa ja ennaltaehkäistä mahdollisten sisäilmaongelmien syntyminen.

“Sisäilmaongelmilla on suuri vaikutus kansantalouteen ja -terveyteen niistä johtuvien oireiden vuoksi. Vähentämällä sisäilmaongelmia voidaan saavuttaa suuria säästöjä, parantaa ihmisten hyvinvointia ja vähentää sairaspoissaoloja”, Digitan IoT-liiketoiminnan johtaja Tuomas Kolkka sanoo.

Digitan ja sen laitekumppaneiden tarjoaman teknologian avulla voidaan mitata rakennusten lämpötilaa ja kosteutta sekä havaita sisäilman epäpuhtauksia ja ilmanpaine-eroja.

Vastaavaa teknologiaa hyödyntävät laajasti useat vesilaitokset eri puolella Suomea vedenkulutuksen etäluennassa ja mahdollisten vuotojen havaitsemisessa.

“Palvelumme auttavat kuntia digitalisoimaan vesihuoltoa ja havaitsemaan vuotoja reaaliaikaisen seurannan avulla. Samalla resursseja vapautuu muihin tärkeisiin tehtäviin,” Kolkka sanoo.