Yhteistyö rakentaa myös elinvoimaa

Antti Kurkela, Vestera Oy12.8.2024

Hyvinvointialueilta ja kunnista kantautuvat haasteet ovat käyneet meille kaikille tutuiksi: kohoavat kustannukset, elinvoimahuolet, hoivaa tarvitsevien ikäihmisten kasvava määrä ja talouden tasapainottamistarve ovat kiperiä ongelmia.

Entäpä jos pureuduttaisiin haasteisiin yhdessä, monen toimijan voimin?

Erilaisten näkökulmien, tietojen ja taitojen yhdistäminen tuottaa usein uudenlaisia oivalluksia ja auttaa osaltaan muuttamaan rajapintoja yhdyspinnoiksi.

Vestera on päivä- ja hoivakotien, asumispalveluyksiköiden sekä palvelukortteleiden rakentamiseen ja kehittämiseen erikoistunut suomalainen perheyritys. Omassa työssämme olemme havainneet, että kommunikaation merkitystä ei koskaan voi korostaa liikaa. Proaktiivinen yhteyksien rakentaminen ja yhteydenpito kuuluvat perusfilosofiaamme. Pitkä kokemuksemme sote-sektorilta on opettanut, että hankkeet ja ratkaisut eivät synny sormia napsauttamalla vaan samaa matkaa kulkemalla, keskustellen ja kuunnellen.

Syksyn 2024 Kuntamarkkinat ovat yksi mainio yhdyspinta; paikka ja kanava kuntien, hyvinvointialueiden ja kolmannen sektorin toimijoiden hyville kohtaamisille. Kuntamarkkinoilla vieraileville tarjoutuu lisäksi mahdollisuus pohtia esimerkiksi vanhuspalveluiden järjestämistä myös operaattorien ja hankekehittäjien kanssa.

Ikäihmisten asumispalvelut ovat murrosvaiheessa. Ennustammekin, että useissa Kuntamarkkina-keskusteluissa sivutaan yhteisöllistä asumista, joka on korvaamassa entisen palveluasumisen. Moni hyvinvointialue on julkisesti ilmaissut halunsa etsiä uusia toimintamalleja ja kumppaneita investoimaan yhteisöllisen asumisen yksiköihin. Ensimmäiset yhteisöllisen asumisen kilpailutukset on nähty, palvelukuvaukset tarkentuvat, ja markkinavuoropuhelut lisääntyvät.

Me Vesteralla olemme innovatiivisesti tarttuneet tähän toiveeseen ja suunnitelleet uuden yhteisöllisen asumisen konseptin, jota koeponnistamme parhaillaan hyvinvointialueiden kanssa. Vastaanotto on ollut positiivista, ja siksi haluamme avata ajatustamme nyt isommalla foorumilla.

Oletkin lämpimästi tervetullut Kuntamarkkinoille pohtimaan, olisiko ehdotuksestamme teille apua talouden tasapainottamisessa – ja ylipäätään terveemmän, elinvoimaisen yhteiskunnan rakentamisessa, jota haluamme tehdä yhdessä kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa.

Nähdään osastollamme 0G2, K-kerroksessa.