Kunnat eivät kehity ilman sähköverkkoa

Jyrki Tammivuori, Caruna16.9.2024

Energiamurroksessa uusiutuvan energian tuotanto kasvaa ja fossiilisia polttoaineita korvataan sähköllä. Samalla kasvaa sähköverkon kapasiteettitarve.

Kehitämme sähköverkkoamme sen perusteella, miten ennustamme sähköntarpeen kasvavan eri osissa verkkoaluettamme. Tulevaisuuden sähkönkäytöstä kertovat esimerkiksi sähköliittymien tilausmäärät, liikenteen sähköistyminen sekä uusiutuvan energian määrä.

Näetkö sähköverkon, kun kävelet kotikadullasi? Kulkeeko se maan päällä pylväissä vai maan alla kaapeleissa? Sähköverkko tarvitsee tilaa. Sähköasema vaatii tontin, kaapelit tarvitsevat katutilaa, muuntamot pitää sijoittaa järkevästi. Sähköverkon elinkaari on helposti 50 vuotta, jonka jälkeen se uudistetaan, eli kyse on pysyvästä tilankäytöstä. Siksi tarvitsemme kaavoituksessa ja yhteisrakentamisessa toimivaa yhteistyötä kunnan ja Carunan välillä.

Tilankäyttötarpeet vaihtelevat eri ympäristöissä. Espoossa ja kaupunkikeskustoissa kaavoituksen haasteena on tiivis kaupunkirakenne, jolloin verkon kapasiteetin jakavat yhä useammat kaupunkilaiset. Kaupunkien ulkopuolella taas tarvitaan uutta verkkoa yhdistämään sähkön tuotantolaitokset muualla sijaitseviin kulutuskeskittymiin. Rakenteiden järkevä sijoittaminen on edellytys kestävälle ja kustannustehokkaalle energiajärjestelmälle. Siksi on tärkeää, että alueelliset sähköverkon tarpeet huomioidaan jo kaavoituksessa.

Jos sähköverkkokapasiteettia ei saada rakennettua riittävästi, energiamurros ja talouskasvu kuntien alueilla voivat hidastua.

Tilankäyttö tuleville vuosille ratkaistaan nyt

Se, miten hyvin kunnat voivat houkutella puhtaan siirtymän investointeja alueelleen ratkaisee, miltä alueen tulevaisuus näyttää. Investoinnit tuovat kuntaan työllisyyttä ja elinvoimaa. Suurin osa tällaisista investointimahdollisuuksista, kuten uusiutuva energia tai puhdas teollisuus, nojaavat sähkön kulutuksen ja tuotannon kasvuun. Tällaisten investointimahdollisuuksien saamiseksi verkon on oltava vahva ja toimiva kaikissa kunnissa.

Viestimme kuntapäättäjille ovat seuraavat

• Vahva verkko on kilpailuvaltti, joka luo elinvoimaa
• Jakeluverkkoihin on investoitava ennakoiden
• Luvitusta ja rakentamiseen liittyvää sääntelyä on virtaviivaistettava
• Yleisistä rakentamisvaatimuksista poikkeavat toiveet hidastavat suunnittelua ja lisäävät kustannuksia

Päätökset seuraavien vuosikymmenten sähköistymiselle ja investoinneille tehdään nyt.