Perinteiset kuntademokratian työkalut ovat vaikeuksissa. Kaikissa kunnallisissa elimissä demokraattiset luottamustehtävät eivät enää kiinnosta, mikä on ymmärrettävää. Tehtävissä onnistuminen on vaikeaa, kun asiat ovat niin kompleksisia ja keskinäisriippuvaisia. Paine sosiaalisessa mediassa on kasvanut, ja jokainen äänestys tai puheenvuoro voi nousta erilaisiin otsikoihin.
Sama ilmiö näkyy myös järjestöissä, joissa on havaittu, ettei ihmisiä enää kiinnosta osallistua päätöksentekoon kaikkien asioiden osalta. Omakohtaiseen, määrämittaiseen projektiin kuitenkin löytyy usein intoa ottaa kantaa ja osallistua.
Perinteiset kuulemisprosessit ovat usein formaaleja ja tapahtuvat vasta, kun suurin osa päätöksistä on jo tehty. Tämä ei kutsu keskusteluun tai kannusta etsimään ratkaisuja, vaan synnyttää helposti vastakkainasettelua ja puolustustaistelun.
On tärkeää kutsua kuntalaiset mukaan ajoissa, kun päätöksiin voi vielä vaikuttaa. Kuntalaisten päästessä vaikuttamaan heille tärkeisiin asioihin, ovat he valmiimpia ottamaan aktiivisen roolin myös jatkossa. Osallistaminen tulee pilkkoa sopivan kokoisiin, ymmärrettävällä kielellä esitettyihin palasiin, jotka koskettavat ihmisten arkea.
Kunnan pitovoima rakentuu toki useasta eri tekijästä, kuten työpaikoista ja palveluiden laadusta. Silti kunnan kokeminen omaksi ja ajatus siitä, että voi itse vaikuttaa luo omistajuutta, joka taatusti tukee myös kunnan elinvoimaisuutta.
Mahdollisuus, jonka modernit digitaaliset alustat tarjoavat, kannattaa viimeistään nyt valjastaa kunnan kehittämiseen. Kuntalaisia ei enää ei tarvitse kutsua kylätalolle (vaikka sekin on joskus paikallaan), vaan ihmisten äänen voi saada kuuluviin helpommin ja saavutettavuuden näkökulmasta laajemmin. Asukkailla on vankka paikallistuntemus ja kokemuksia palveluiden toimivuudesta, mitä voidaan hyödyntää resurssina ratkaisukeskeskeisessä lähestymistavassa.
Vinkit osallisuuden hyödyntämiseen:
1. Kutsu ihmiset mukaan ajoissa, kun vaikuttamiselle on vielä tilaa.
2. Valitse sopivan kokoinen vaikuttamisen kohde, joka koskettaa ihmisiä ja mahtuu heidän arkeensa.
3. Käytä ymmärrettävää kieltä ja panosta saavutettavuuteen.
4. Ota asukkaat mukaan ratkaisukeskeiseen dialogiin – erilaisia näkökulmia arvostaen! Aito osallisuus on muutakin, kuin valmiista vaihtoehdoista äänestämistä.
5. Huolehdi, että osallistaminen johtaa läpinäkyvään päätöksentekoon.
Mitä tahansa osallistamisen tarpeita tai toiveita sinulla onkaan, saat Howspacelta tukea idean jalostamiseen.