Muuttuvat tilatarpeet haastavat kuntien talouden kantokyvyn – avuksi tilatiedot

Kunnat ovat suurten murrosten edessä: väestö ikääntyy, muuttoliike voimistuu ja sote-uudistus etenee. Kuntien vastuulla oleva palvelutuotanto ja rahoitus ovat muuttuneet ja rakentamiskustannukset sekä yleinen korkotaso nousseet. Lisäksi sote-uudistus muutti kuntien roolia, kun niistä tuli vuokranantajia tuhansille hyvinvointialueiden käytössä oleville tiloille. Monet näistä tiloista jäänevät siirtymäkauden jälkeen hyvinvointialueiden palvelutuotannon kannalta tarpeettomiksi. Keskeinen kysymys onkin, miten kunnat sopeuttavat rakennuskantansa palvelutarvettaan ja -tuotantoaan vastaavaksi ja miten tarpeettomiksi jäävien tilojen kanssa toimitaan.

Ajantasaisella tiedolla kuntien omistamista ja vuokraamista tiloista voidaan vastata kuntien tämänhetkisiin tilakysymyksiin. Täsmälliset tilatiedot mahdollistavat sekä yksittäisen kunnan talouden että koko kuntatalouden kehitysnäkymien arvioimisen. Tietojen avulla kunnat voivat optimoida tilojensa käyttöä, vähentää hukkatilaa ja saavuttaa kustannussäästöjä säilyttäen tilat tarkoituksenmukaisina, turvallisina ja terveellisinä.

Kuntien tilatietopalvelujen kehittämät työvälineet tukevat kuntien tilahallintaa ja auttavat kuntia ratkaisemaan rakennuskantaansa liittyviä kysymyksiä. Tule kuulolle!

Ajankohta:

Torstai 19.9.2024
11.00 - 11.20

Tila:

A3.2

Aihealue:

Digitaalisuus
Elinvoima
Hyvinvointi
Johtaminen
Kehittäminen
Kuntatalous
Sote

Puhujat:

Marko Suomela,kuntien tilatietopalveluyksikön päällikkö,Senaatti-kiinteistöt, kuntien tilatietopalveluyksikkö
Mika Tammisto,asiantuntija,Senaatti-kiinteistöt, kuntien tilatietopalvelut

Järjestäjä:

Senaatti-kiinteistöt, kuntien tilatietopalvelut