Kansalaisopisto – kunnan kullanarvoinen kumppani työllisyydenhoidossa

Sini-Mari Lepistö, Sastamalan Opisto29.8.2024

TE-uudistuksen tarkoituksena on tuoda palvelut kuntiin ja lähemmäs asiakkaita. Uudistuksen myötä kunnissa pohditaan kuumeisesti, miten työllisyyttä edistävät koulutus- ja ohjauspalvelut voitaisiin järjestää mahdollisimman laadukkaasti ja tehokkaasti kunnan omana palvelutuotantona. Katse on syytä kääntää kansalaisopistoon, kunnan omaan, monialaiseen aikuiskouluttajaan.

Sastamalassa työllisyyspalvelun, ammattikoulun ja kansalaisopiston välistä yhteistyötä on rakennettu vuodesta 2017. Opiston työllisyyttä edistävillä kursseilla on opittu yrittäjyyttä ja monia työelämässä tarvittavia kansalaistaitoja, kuten viestintä- ja digitaitoja, työnhakua, arjenhallintaa ja suomen kieltä maahanmuuttajille. Yhteistyö toimii, kun koulutukset suunnitellaan yhdessä ja asiakasohjaus luistaa.

Prosessi alkaa tarvekartoituksella ammatillisen oppilaitoksen ja työllisyyspalvelun kanssa. Mitkä taidot auttaisivat työttömiä työllistymään? Mikä osaamisvaje estää työmarkkinoilla ja ammatillisessa koulutuksessa pärjäämisen? Mitä koulutusten tulee pitää sisällään, jotta kansalaisopistossa tehdyn opintosuorituksen voi hyväksyä osaksi toisen asteen tutkintoa?

Kun tarve ja koulutuksen kriteerit on määritelty, opisto suunnittelee osaamisperustaiset koulutukset. Työllisyyspalvelu tunnistaa oikeat asiakkaat ja ohjaa heidät koulutuksiin. Opisto tarjoaa paitsi koulutusta, myös ohjausta ja tukea yksilöllisen tarpeen mukaan. Opiskelijan suostumuksella suoritetut opinnot kirjataan Koski-tietovarantoon. Jos ammattiosaaminen puuttuu tai vaatii päivitystä, yhdessä ammattikoulun asiantuntijan kanssa opiskelija ohjataan suorittamaan tutkintoa tai sen osaa. Opistossa suoritetut opinnot tunnustetaan osaksi tutkintoa. Vastaavasti jatkopolutus toimii työllisyyspalvelun suuntaan. Asiakas etenee prosessissa, ja prosessin toimiessa tie triangelista ulos johtaa vain työllistymisen kautta.

Resepti on yksinkertainen, mutta edellyttää, että kaikki osapuolet tuntevat toisensa ja tunnustavat toistensa osaamiseen. Kansalaisopisto, työllisyyspalvelu ja ammatillinen oppilaitos ovat kaikki prosessin tasa-arvoisia osapuolia, joiden yhteinen tavoite on työttömien työllistyminen tulevaisuudessa. Vastavuoroisesta arvostuksesta kertoo myös rahoituksen varmistaminen. Vapaan sivistystyön valtionosuuksia on leikattu rajusti. Työllisyydenhoito on lisätehtävä, eikä työllisyyskoulutuksia pidä kuvitella hoidettavan kansalaisopiston perusrahoituksella, muun kuntalaisten hyvinvointia edistävän koulutuksen kustannuksella.

 

Rehtori Sini-Mari Lepistö, Sastamalan Opisto