Kuntien oppimateriaalihankinnat kertovat koulutuksen laadusta

Sakari Laiho, Suomen Kustannusyhdistys3.9.2024

Tulevat kuntavaalit ovat ensimmäiset sote-uudistuksen jälkeen. Kun sosiaali- ja terveystoimen asiat ovat pois työpöydältä, opetustoimi on budjetin näkökulmasta tärkein seikka, josta kunnat päättävät.

Kunnat kilpailevat veromaksajista ja erityisesti lapsiperheille on tärkeää, millaista koulutusta kunta kykenee tarjoamaan heidän jälkikasvulleen. Yksi keskeinen koulutuksen laatutekijä ovat oppimateriaalit, joita oppilaat käyttävät päivittäin opiskelussaan. Opiskeleeko lapsi monistenipun vai kunnon oppimateriaalien kanssa?

Laadukkaat oppimateriaalikustantajien tuottamat materiaalit tukevat opetussuunnitelman tavoitteita, innostavat oppilaita oppimaan, tarjoavat monipuolisia tehtäviä ja harjoituksia sekä huomioivat oppilaiden erilaiset oppimistyylit ja -tarpeet.

Oppimateriaalikustantajat ovatkin tärkeitä kumppaneita kunnille, jotka haluavat tarjota parasta mahdollista koulutusta oppilailleen.
Lupaus kunnon työvälineistä on myös valttikortti kilpailussa osaavasta opetushenkilökunnasta.

Suomen Kustannusyhdistys julkaisee Kuntamarkkinoilla tilaston, jossa kuntien oppimateriaalihankinnat per oppilas tulevat näkyväksi. Tilasto osoittaa, että kuntien välillä on suuria eroja siinä, kuinka paljon ne panostavat oppimateriaaleihin.

Eroja selittävät osittain kuntien koko, sijainti, taloudellinen tilanne ja koulutuspoliittiset linjaukset. Kuitenkin eroja on myös kuntien arvostuksessa ja asenteessa oppimateriaaleja kohtaan. Joillekin kunnille oppimateriaalit ovat vain kustannuserä, josta voidaan säästää, kun taas toiset kunnat näkevät oppimateriaalit vetovoimatekijänä sekä investointina, joka maksaa itsensä takaisin parempina oppimistuloksina, tyytyväisempinä oppilaina ja opettajina.

Tulevissa vaaleissa koulutusteemat nousevat esille aivan uudella tavalla, koska niiden painoarvo kunnan päätöksenteossa on noussut. Siispä ehdokkaiden on syytä ottaa kantaa vaaliviesteissään myös tähän teemaan. Sitoutumalla panostamaan oppimateriaalien hankintaan ehdokas voi konkreettisesti tuoda esille koulutusmyönteisyyttä tavalla, jonka kunnan talous kestää: oppimateriaalikustannukset ovat alle kaksi prosenttia koulutusmenoista, mutta myönteiset vaikutukset kuntalaisen arkeen suuret.

Kuntien oppimateriaalihankinnat ovat merkki siitä, kuinka paljon kunnat arvostavat koulutusta ja kuinka paljon ne ovat valmiita panostamaan sen laatuun. Kunnat, jotka satsaavat laadukkaisiin oppimateriaaleihin, osoittavat, että ne välittävät oppilaista, opettajista ja koko yhteiskunnasta.