Kunnat ja yritykset: yhteispelillä kohti parempaa kotoutumista

Nea Kolmonen, Youpret Oy 5.9.2024

Toukokuun Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa puhunut Aalto yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen peräänkuulutti poikkeuksellisiakin toimia Suomen haastavan tilanteen oikaisemiseksi. Maamme velkaantuminen ja työvoiman määrän pieneneminen on pistänyt kuntapäättäjät pohtimaan keinoja talouden tasapainottamiseksi samalla, kun väestö eläköityy ja syntyvyys laskee.

Puttonen ehdotti mm. että maahanmuuttokeskusteluun tarvitaan 180 asteen muutos. Meidän täytyy houkutella työvoimaa Suomeen, ei puhua vain maahanmuuttajien vastaanottamisesta. Maahanmuuttajat voivat olla osa suurten yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisua. Kielitaidon puute ei saa olla este, vaan niin julkisen kuin yksityisenkin sektorin on osattava hyödyntää saatavilla olevia kielipalveluita.

Yhteispelillä kohti parempaa kotoutumista

Kun maahanmuuttajia sitten saadaan Suomeen, miten varmistamme että he integroituvat aidosti osaksi yhteiskuntaamme? Tulkkauspalveluita välittävän Youpretin Teemu Purmonen korosti samassa Kunnallisjohdon seminaarin teemaseminaarissa yhteispelin tärkeyttä.

Kotoutumisen, kouluttautumisen ja työllistämisen lisäksi meidän täytyy pitää huoli siitä, että Suomeen muuttaneet kokisivat olevansa täysivaltaisia yhteisön jäseniä. Muuten he eivät juurru tänne. Viranomaisten, kuntien, yritysten ja harrasteseurojen on kannettava kotoutumisesta vastuuta yhdessä.

Youpretilla on tulkkeina eri alojen osaajia, monet maahanmuuttajia. Heitä pitäisi saada myös muille toimialoille, joita osaajapula vaivaa. Useimmat haluavat kouluttautua lisää.

Harrastustoiminnalla yhteenkuuluvuutta

Purmonen ehdotti, että esim. harrastustoimintaa tarjoamalla tuodaan nuorille järkevää tekemistä sekä vahvistetaan merkityksellisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kunnat ja yritykset voisivat kokeilla urheilu- ja kulttuuriseurojen kanssa matalan kynnyksen kokeiluja, joihin kaikki olisivat tervetulleita kieleen tai kulttuuritaustaan katsomatta.

Ruotsissa urheilu on auttanut onnistuneesti somalinuorten kotoutumisessa sekä tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden lisäämisessä Borlängen kunnassa. EU:n hankerahoitusta hyödynnetään paraikaa vastaaviin projekteihin Espanjassa ja Italiassa koripallossa.

Youpret on käynnistämässä matalan kynnyksen harrastustoimintaa katukoriksen avulla Joensuussa yhteistyössä Kataja Basketin kanssa. Tule kuulemaan Kuntamarkkinoille lisää!

Tietoisku: Kunnat ja yritykset: yhteispelillä kohti parempaa kotoutumista, Teemu Purmonen, Youpret Oy, 18.9. klo 11:30, 3. kerros, tila A3.25.