Voiko leikki- ja liikuntapuisto olla ilmastoteko?

Irma Kuukasjärvi, Lappset Group Oy 6.9.2024

Ajattelemme ilmastotekoja suurten ratkaisujen kautta, kuten energian tuotannon muutoksilla tai liikenteen päästövähennyksillä. Myös pienemmillä arjen ratkaisuilla on merkitystä, esimerkkinä leikki- ja liikuntapuistojen suunnittelu ja rakentaminen.

Vihreämpi ympäristö ja hiilensidonta
Puistojen vihreys, puut, pensaat ja nurmikot sitovat hiilidioksidia ilmasta ja parantavat paikallista ilmanlaatua. Mitä enemmän leikki- ja liikuntapuistoissa on vihreää, sitä enemmän ne toimivat hiilinieluina. Se edellyttää monipuolista kasvillisuutta, joka on valittu paikalliset olosuhteet ja biodiversiteetti huomioiden. Ekologisesti suunnitellut puistot edistävät luonnon monimuotoisuutta, tarjoavat elinympäristön hyönteisille, linnuille ja lisäävät alueen ekologista arvoa.

Kestävät materiaalit ja vähähiilinen rakentaminen
Leikki- ja liikuntapuistojen rakentamisessa käytettävillä materiaaleilla on suuri merkitys. Betoni ja teräs ovat tunnetusti suuria hiilidioksidipäästöjen lähteitä. Puun ja kierrätysmateriaalien käyttö voi vähentää puiston rakentamisesta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä merkittävästi. Puun käyttö on ilmastolle edullinen, sillä puu toimii hiilivarastona valmiina tuotteena koko elinkaarensa ajan. Läheltä hankittujen materiaalien suosiminen vähentää kuljetuksista syntyviä päästöjä.

Puistot voivat olla energiatehokkaita ja jopa tuottaa omaa energiaa. Aurinkopaneelit, tuuligeneraattorit ja älykäs valaistus ovat esimerkkejä, jotka vähentävät puistojen energiankulutusta.

Yhteisöllisyyden ja kestävien elämäntapojen tukeminen
Leikki- ja liikuntapuistot tarjoavat tilan ulkoilulle, liikkumiselle ja sosiaaliselle kanssakäymiselle. Ne kannustavat elämäntapaan, jossa autoilu vähenee ja lähiluontoa arvostetaan enemmän. Kävely- tai pyöräilymatkan päässä sijaitseva puisto vähentää matkustustarvetta, mikä osaltaan pienentää liikenteen päästöjä.

Kestävien leikki- ja liikuntapuistojen kehittäminen on askel kohti ilmastomyönteisempää tulevaisuutta. Vaikka yksittäisen puiston vaikutus voi tuntua pieneltä, laajassa mittakaavassa nämä ratkaisut voivat muodostaa merkittävän osan yhteiskunnan ilmastostrategiaa.

Leikki- ja liikuntapuisto voi olla ilmastoteko, kun suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä huomioidaan ympäristönäkökohdat. Kestävät materiaalit, energiatehokkuus, monimuotoinen kasvillisuus ja yhteisön aktivoiminen ovat avaintekijöitä. Paikkoja, jotka auttavat suojelemaan planeettaamme tuleville sukupolville.

 

Irma Kuukasjärvi, KTM, Viestintäpäällikkö