Miljoonia euroja tyhjiin tiloihin – miten välttää turhat tilainvestoinnit?

Tuomas Vaalto, Adapteo Finland Oy 9.9.2024

Moduulirakennukset auttavat kuntia pitämään tilakustannukset aisoissa ja palvelut lähellä käyttäjiä.

Täydellisessä maailmassa joka kunnalla on käytössään oikea määrä osaavaa henkilökuntaa ja ajantasaisesti tarpeisiin mitoitetut tilat. Tosielämässä niin tilojen kuin muidenkin resurssien kanssa joudutaan jatkuvasti tasapainoilemaan.

Esimerkki aiheesta on Aamulehden elokuinen juttu, jossa kuvataan, miten pienryhmäopetuksen yleistyminen on muuttanut tilatarpeita Tampereen kouluissa.

Tilojen osalta kuntien haasteisiin on kuitenkin tarjolla myös ratkaisuja. Yksi niistä on moduulirakentaminen. Se auttaa keventämään veronmaksajien kuormaa ja pitämään palvelut lähellä käyttäjiä.

Väliaikainen vai pysyvä rakennus?

Kun kiinteät rakennukset ikääntyvät, niihin alkaa kertyä erilaisia ongelmia ja yllätyskuluja. Niistä on tullut väärän kokoisia, ne sijaitsevat väärässä paikassa, eivät enää vastaa käyttäjien tarpeisiin tai ovat ainakin remontin tarpeessa. Moduulirakennuksia voi laajentaa, pienentää, muunnella ja siirtää joustavasti, muuttuvien tarpeiden mukaan.

Moduulirakennuksia pidetään usein väistötiloina. Nykyaikainen moduulirakennus ei kuitenkaan eroa perinteisestä rakennuksesta juuri muilta osin kuin että se on siirrettävä ja sen muuntojoustavuus säilyy korkeana koko elinkaaren ajan. Niiden avulla voi toteuttaa myös hybridiratkaisuja, jotka yhdistävät vanhaa ja uutta.

Esimerkiksi Vantaalla Kytöpuiston koulua ei korvattu perinteiseen tapaan lyhytaikaisella väistötilalla, joka tuuraa koulurakennusta vain peruskorjauksen ajan. Vantaalla on monia korjausta tarvitsevia koulurakennuksia, joten kaupunki on ratkaissut niiden aiheuttamat tilatarpeet käyttämällä yhtä modulaarista tilaa monen eri koulun tarpeisiin.

Helpommin ennakoitavat elinkaarikustannukset

Yleensä kunta vuokraa moduulirakennukset tietyksi ajaksi, ja kustannukset pystytään ennakoimaan koko sopimuskauden ajalta. Veronmaksajien ei tarvitse kantaa esimerkiksi yllätysremonttien aiheuttamaa taloudellista riskiä, koska moduulit omistava yritys vastaa rakennusten huolloista ja korjauksista. Vuokramallin avulla kunnat voivat välttää myös esimerkiksi omien, tyhjilleen jäävien sote-kiinteistöjen aiheuttamat kulut ja riskit.

Kunnat voivat itse päättää, kuinka pitkään moduulirakennusta tarvitaan. Jos tiloille ei sopimuskauden päättyessä löydy kunnasta uutta käyttöä, vuokramallilla hankitut tilat siirtyvät kunnostuksen kautta seuraavalle asiakkaalle.

 

Tuomas Vaalto, toimitusjohtaja