Väestö vanhenee, sote-menot paisuvat, julkinen velka kasvaa ja lääkäriin ei pääse. Tuttua kuultavaa kaikille, jotka ovat seuranneet keskustelua terveyspalveluista ja julkisen talouden tilasta.
Valtaosa ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavista päätöksistä tehdään kunnissa ja hyvinvointialueilla. Palvelujen saatavuuteen liittyvät ongelmat on tietysti ratkaistava, koska oikeus riittäviin terveyspalveluihin on kansalaisten perustuslaillinen oikeus. Olisi kuitenkin virhe keskittyä vain sote-sektorin palvelujärjestelmään.
On vähintään yhtä tärkeää tehdä ratkaisuja, jotka vähentävät tarvetta korjaaviin palveluihin. Pitää muistaa, että terveyden perusta luodaan jo lapsuudessa. Suomalaisten terveyserot ovat kasvaneet huolestuttavasti viimeisten vuosien aikana ja myös alueelliset erot ovat melko suuria. Iso joukko suomalaisia liikkuu terveytensä kannalta aivan liian vähän. Kasvisten käyttö on niukkaa ja yhdeksän aikuista kymmenestä saa ruoastaan liikaa suolaa.
Kunnilla ja hyvinvointialueilla on lakisääteinen velvoite edistää terveyttä ja hyvinvointia sekä tehdä yhteistyötä toistensa ja järjestöjen kanssa. Silloin puhutaan toimista, jotka liittyvät myös esimerkiksi maankäyttöön tai julkisiin hankintoihin. Tehdäänkö kaavoituksella kävelystä ja pyöräilystä vaihtoehto autoilulle? Noudatetaanko työpaikka-, päiväkoti- ja kouluruokailussa uusia ravitsemussuosituksia? Onko elintapaohjausta saatavilla matalalla kynnyksellä ja ilmaiseksi?
Kansansairauksia voidaan vähentää merkittävästi vaikuttamalla niille yhteisiin riskitekijöihin, kuten tupakointiin, alkoholinkäyttöön, ruokavalioon ja liikkumattomuuteen. Panostukset sairauksien ehkäisyyn ja varhaiseen tukeen säästävät parhaimmillaan valtavan kasan euroja sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksissa. Samalla ne vahvistavat taloutta muun muassa ihmisten paremman työ- ja toimintakyvyn kautta.
Kansalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi tarvitaan tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueiden, kuntien ja järjestöjen kesken. Tarttumattomat sairaudet -verkoston järjestöt edustavat suuria kansansairauksia. Verkoston muodostavat Sydänliitto, Diabetesliitto, Syöpäjärjestöt, Hengitysliitto, Aivoliitto ja Filha. Asiantuntijajäsenenä on Suomalainen lääkäriseura Duodecim.
Tarjoamme kunnille ja hyvinvointialueille valmiita terveyden edistämisen ratkaisuja ja toimintamalleja. Hyödynnä tuntemuksemme ihmisten arjesta ja osaamisemme ihmisläheisten palveluiden kehittämisestä.