Digitaalinen infrastruktuuri – kuntien mahdollisuus kehityksen kärkeen

Ari-Pekka Ainonen ja Tuomas Kolkka, Digita Oy 12.9.2024

Digitaalisten palveluiden kysyntä kasvaa jatkuvasti sekä kotitalouksien että yritysten keskuudessa. Kunnille tämä tarjoaa tilaisuuden parantaa toimintaa ja luoda uusia tuloja hyödyntämällä esimerkiksi 5G-teknologiaa ja esineiden internetiä (IoT). Toimivat yhteydet ovat entistä tärkeämpiä, sillä yhä useampi tekee etätöitä ja liiketoimintaa kakkoskodeista tai mökeiltä käsin.

Kunnat voivat vuokrata omistamiensa kiinteistöjen tiloja 5G-tukiasemien sijoituspaikoiksi, mikä parantaa alueen yhteyksiä ja tuo tuloja. Digitan Site-liiketoiminnan johtaja Ari-Pekka Ainonen kertoo, että tukiasemat voidaan helposti sijoittaa esimerkiksi kerrostalojen katoille, hyödyntäen näin tiloja, jotka muuten jäisivät käyttämättömiksi.

Digita toimii yhteistyökumppanina kunnille, huolehtien kaikista käytännön järjestelyistä kuten rakenteiden arvioinneista ja vuokrasopimuksista, jotta kunnat saavat korvauksen kiinteistöjensä käytöstä. Yhteistyö on helppoa, ja kaikkien osapuolten edut huomioidaan.

IoT-ratkaisut kuntien apuna

IoT-ratkaisut ovat erityisen hyödyllisiä sisäilman laadun ja energianhallinnan optimoinnissa. Digitan LoRaWAN IoT-verkko kattaa lähes koko Suomen, ja sen avulla voidaan seurata rakennusten sisäilmaa tarkasti. Digitan kumppaneiden tarjoamat sensorit mittaavat esimerkiksi hiilidioksidipitoisuuksia ja ilmankosteutta, ja reaaliaikainen data auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmat nopeasti. IoT-liiketoiminnan johtaja Tuomas Kolkka korostaa, että tämä parantaa ilmanlaatua ja vähentää terveysriskejä.

Energianhallinta on toinen keskeinen alue, jossa IoT-sensorit voivat tuoda suuria säästöjä. Energian kulutusta voidaan seurata tarkasti ja tehdä tarvittavia muutoksia energiatehokkuuden parantamiseksi, mikä pienentää sekä kustannuksia että hiilijalanjälkeä.

Paloturvallisuus on tärkeä osa kiinteistöjen ylläpitoa, ja Digitan kumppaneiden tarjoamat etäluettavat palovaroittimet tehostavat paloturvallisuuden valvontaa. Lakimuutoksen myötä kaikkien kiinteistöjen palovaroittimien on oltava toimivia vuoden 2026 alkuun mennessä. Etäluettavat laitteet vähentävät manuaalisen tarkistamisen tarvetta ja tuovat kustannussäästöjä taloyhtiöille ja kunnille.

Digitaalinen infrastruktuuri tarjoaa kunnille konkreettisia hyötyjä: se ei pelkästään paranna asukkaiden ja yritysten elämää, vaan tuo myös tuloja, säästöjä ja kestävän kehityksen etuja.