Kansainvälinen rekrytointi tarjoaa kunnille mahdollisuuden houkutella uusia asukkaita, täyttää osaajapulaa ja parantaa alueen elinvoimaa. TE-palvelut 2024 -uudistus antaa mahdollisuuden kehittää kansainvälisen työnvälityksen toimia ja mahdollisia alueellisesti tuotettavia palveluita, jotka tukisivat oman alueen työnantajia. On tärkeää, että kunnat valmistautuvat siirtyviin tehtäviin huolellisesti ja tarjoavat tarvittavaa tukea ja palveluita niin työnantajille kuin kuntaan muuttaville työntekijöille. Parhaimmillaan alueen työllisyystilanne kohenee, ja kuntaan muuttaneet kansainväliset työntekijät ja heidän perheensä voivat integroitua sujuvasti uuteen yhteisöön.
Kunnat eivät ole aiheen kanssa yksin. Work in Finland (WiF) on valtakunnallinen tuki kansainväliseen rekrytointiin. Business Finlandin ja KEHA-keskuksen muodostama toiminto vastaa valtakunnallisesti tuotettavista palvelutuotteista kansainvälisen rekrytoinnin tueksi sekä tukee työllisyysalueiden kansainvälisen rekrytoinnin osaamista muun muassa koulutuksin ja verkostoin. Näiden lisäksi Work in Finland tulee toimimaan Euroopan työnvälitysverkoston (EURES, European Employment Service) kansallisena koordinaatiotoimistona, joka ylläpitää kansallista EURES-verkostoa ensi vuodesta alkaen.
Olivatpa työnantajien rekrytointitarpeet Euroopassa tai sen ulkopuolella, tuemme niiden toteuttamista. EURES-verkoston lisäksi kumppanuusmaiden Talent Managerit tukevat rekrytoinneissa Brasiliasta, Intiasta ja Vietnamista. Toteutamme markkinointitoimenpiteitä kyseisissä maissa ja toiminnan kautta tuemme vastuullista sekä eettistä rekrytointia.
Work in Finland toteuttaa tietojärjestelmät kansainväliseen rekrytointiin ja tukee näin niin työnhakijoita, työnantajia kuin kunnissa työskenteleviä asiantuntijoita. Valtakunnallisen ja alueellisen yhteistyön kautta on mahdollisuus tuottaa kustannustehokkaita ratkaisuja työperäisen maahanmuuton tueksi. Haluamme olla luomassa sekä työnantajille että työntekijöille sujuvaa palveluprosessia yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa.
Teksti: Jannika Saario, johtava kehittämisasiantuntija
Kuva: Markus Pentikäinen / Keksi