Kestävä tuulivoimasuunnittelu: taloudellinen hyvinvointi ja sosiaalinen hyväksyttävyys tasapainossa

Elina Arponen, ABO Energy Suomi Oy16.9.2024

Tuulivoiman rakentamista on perusteltu elinvoiman lisäämisellä, eikä syyttä: tuulivoima tuo merkittäviä taloudellisia hyötyjä, merkittävimpänä kiinteistöverotuloja kunnille. Lisäksi hankkeet tuovat maanomistajille vuokratuloja ja parantavat alueen tieverkostoa ilahduttaen niin alueella liikkuvia kuin metsätalouden harjoittajiakin. Työllistävä vaikutus on huomattava, erityisesti rakennusvaiheessa. ABO Energyn kehittämässä ja rakentamassa Pajuperänkankaan tuulivoimapuistossa perehdytettiin rakennusvaiheessa yli 1000 henkilöä! Maanrakennus- ja perustusvaiheessa toteuttajista yli 4/5 oli paikallisia yrityksiä.

Voimaloiden koon ja määrän kasvaessa suurempaan rooliin on noussut tuulivoiman sosiaalinen hyväksyttävyys. Vaikka tuulivoima on osa vihreää siirtymää ja sähköomavaraisempaa Suomea, voimalat ja voimajohdot muuttavat maisemaa. Meillä ABO Energyllä on sosiaalista hyväksyttävyyttä hankkeissa työstetty pitkään. Olemme tehneet julkisen sitoumuksen, jolla vahvistamme yhteyttä paikallisyhteisöihin. Sitoutumus ulottuu myös käytännön suunnitteluun. Juuri tällä viikolla teimme tiimissäni päätöksen käynnistää vaihtoehtoisen voimajohtoreitin suunnittelun hankkeesta saadun sosiaalisia vaikutuksia koskeneen palautteen pohjalta. Toisena nostan esiin hankepaikkakuntiemme kesätapahtumat, joissa olemme tänä kesänä olleet laajasti mukana. Tapahtumissa olemme olleet niin kuntalaisten kuin vapaa-ajan asukkaidenkin jututettavissa. Sosiaalinen hyväksyttävyys onkin meillä osa jokapäiväistä työtä.

Sosiaalisen hyväksyttävyyden näkökulmasta on tärkeää, että tuulivoiman hyödyt kohdistuvat paikallisesti. Monesti tuulivoimapuistot sijaitsevat kuntien reuna-alueilla, jolloin toiselle kunnalle jäävät hyödyt ja toiselle vaikutukset. Ratkaisu voi löytyä yhteisöhankkeista, jotka tuovat hyötyä koko alueelle, kuntarajoista välittämättä. Viimeisimpänä Haapajärvellä tuimme metsästysseuraa grillikodan rakentamisessa.

Sosiaalinen hyväksyttävyys on erityisen tärkeää siellä, missä tuulivoima on uutta. Myös kuntapäättäjät voivat vaatia tietoa ja vastuullista toimintaa hanketoimijoilta! Hankkeet lähtevät usein liikkeelle maanomistajien kilpailuttaessa hanketoimijoita. Olemme jo törmänneet tilanteeseen, jossa olemme voittaneet hankkeen kilpailutusmenettelyssä saatesanoin ”ette tehneet parasta rahallista tarjousta, mutta tunnuitte oikealle kumppanille lähteä kehittämään hanketta yhdessä”. Aina ei siis pelkkä raha ratkaise ja hyvä niin!

Lisää yhteistyöstä kanssamme YouTube-kanavallamme.