Koulutuksen supervaalit käydään ensi keväänä

Niina Jurva, Opetusalan ammattijärjestö OAJ 11.9.2024

Kuntavaalit ovat aina olleet keskeiset kasvatuksen ja koulutuksen kannalta. Ensi keväästä lähtien ne tulevat olemaan entistäkin keskeisimmät. Jatkossa kuntien budjeteista noin 60 prosenttia menee varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestämiseen. Tämä kulu on investointi tulevaisuuteen.
Suomen tulevaisuuden kannalta on välttämätöntä, että oppimistuloksia ja osaamistasoa parannetaan. Työmarkkinoilla tulee olla riittävästi osaajia myös tulevaisuudessa. Kysymys on samaan aikaan valtakunnallinen ja paikallinen. On tärkeää, että valtakunnallinen lainsäädäntö asettaa minimitason sille, mitä pidämme edellytyksenä laadukkaalle koulutukselle. Kuntien päätöksillä voidaan jo nyt esimerkiksi muodostaa pienempiä päiväkotiryhmiä. Kun paikallinen koulutustarjonta on monipuolista, varmistetaan parhaiten myös työvoiman saatavuus alueella.

Kaikkien suomalaisten kuntien elinvoima voidaan varmistaa laadukkaalla kasvatuksella, koulutuksella ja osaamisella. Tämä on erityisen tärkeää muistaa taloudellisesti niukkoina aikoina.

Kuntataloutta kannattaa tarkastella muutenkin kuin menoja tiiraamalla. Päiväkodeilla, kouluilla, oppilaitoksilla ja jatko-opintomahdollisuuksilla kasvatetaan kuntiin uusia osaajia ja houkutellaan asukkaiksi uusia veronmaksajia. Ne ovat palveluja, jotka maksavat itsensä takaisin.

On jokaisen kunnan omissa käsissä, varataanko koulutukselle riittävä rahoitus vai lähdetäänkö leikkausten tielle. Kuntaveroa voikin ajatella jatkossa koulutusverona. Kysymys ei ole vain palvelujen olemassaolosta vaan myös laadusta. Riittävillä resursseilla voidaan turvata päiväkotien ja koulujen toimivat ryhmäkoot, oppilaitosten opintotarjonta ja laadukkaat oppimateriaalit sekä jokaiselle oppilaalle heidän tarvitsemansa tuki.

On turha rakentaa poteroita kunnan eri toimintojen, naapuruskuntien tai hyvinvointialueiden välille. Yhteistyöstä hyötyvät usein kaikki osalliset. Laadukas koulutus edellyttää kelpoisten opettajien ja esihenkilöiden lisäksi myös toimivaa opiskeluhuoltoa, lastensuojelua ja perhepalveluita. Näiden palveluiden kohtalosta päätetään kevään aluevaaleissa.

Laadukas kasvatus ja koulutus eivät synny itsestään. Niihin tarvitaan koulutettuja ammattilaisia, joita jokaisen kunnan kannattaa houkutella puoleensa. Se edellyttää hyvää työnantajapolitiikkaa, joka sisältää reilun palkkatason ja palkkakehityksen sekä hyvät työolot.
Kun ajattelee kuinka isoista asioista kevään vaaleissa on kyse, ei ole lainkaan liioittelua puhua koulutuksen supervaaleista.