Useampi kuin neljä viidestä suomalaisesta kokee asuinkuntansa liikenneturvallisuuden olevan itselleen ja perheelleen tärkeää. Se, miten turvallisena liikenne koetaan, on kunnille myös tärkeä vetovoimatekijä. Turvallisempaa liikennettä voidaan kunnissa ja hyvinvointialueilla edistää monella tapaa. Suunnitelmallisuus on tärkeä lähtökohta.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Linja kantaa myös liikenneturvallisuustyössä, jota Suomessa ohjaa valtakunnallinen liikenneturvallisuusstrategia. Paikallisella tasolla toimista vastaavat usein kunnat ja hyvinvointialueet, joiden keskinäinen työnjako voi kuitenkin vaatia selkeytystä. Lapissa rooleja kirkastettiin hankkeena, jonka tuloksena syntyi maakunnallinen ohjelma toimenpiteineen ja selkeine toteutusvastuineen.
Pohjoisen esimerkistä kannattaa ottaa mallia muuallakin Suomessa. Sekä hyvinvointi- että liikenneturvallisuussuunnitelman yhdistävä toimenpideohjelma tuottaa synergiaetuja, läpäisee eri sektorit ja auttaa kohdentamaan liikenneturvallisuuteen vaikuttavat toimenpiteet oikeisiin paikkoihin. Kun vastuut on määritetty selkeästi, hommat hoituvat ja jokainen tekee työtä samojen tavoitteiden eteen.
Johdon sitoutuminen tuottaa tuloksia
Sitoutunut johto vauhdittaa toimenpiteiden toteutumista. Jyväskylässä paikallinen liikenneturvallisuussuunnitelma on hyväksytty sekä lautakunnissa että kaupunginhallituksessa. Suunnitelmaan on kirjattu aihealueittain toimenpiteet, niiden seuranta mittareineen sekä nimetyt vastuuhenkilöt.
Sivistyspalveluissa yhdeksi toimenpiteeksi suunnitelmaan kirjattiin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilökunnan liikenneturvallisuuskoulutus, joka toteutettiin Liikenneturvan verkkokurssina. Ammattilaisten sitoutuminen parin tunnin opiskeluun varmistettiin selkeällä ja konkreettisella kirjauksella sekä johdon sitoutumisella.
Kunnalla velvollisuus edistää turvallisuutta myös työnantajan roolissa
Vuosittain tapahtuu yli 20000 työmatkatapaturmaa. Työnantajille tapaturmista syntyy kustannuksia inhimillisestä kärsimyksestä puhumattakaan. Kunnan merkitystä työnantajana ja työmatkojen turvallisuuden edistäjänä on korostettu Pohjanmaalla. Seinäjoella ja Kokkolassa turvallisuustyöhön on suhtauduttu pitkäjänteisesti, jotta liikenneturvallisuus saadaan pysyväksi osaksi työpaikan toimintatapoja. Samaa voi soveltaa myös kuntalaisten suuntaan mm. tiedottamalla ajankohtaisista liikenneaiheista, huolehtimalla turvallisista liikenneratkaisuista sekä järjestämällä tietoiskuja ja tapahtumia.
aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi, Liikenneturva