Kuntajohtamisen vaativuutta ja moniulotteisuutta voi luonnehtia monin eri tavoin. Hyvä kiteytys kuntajohtamisen haasteellisuudesta kuultiin Lahden ex-kaupunginjohtaja Pekka Timosen suusta Kuntalehden haastattelussa (Kuntalehti 11.8.2022):”Kuntajohtaminen on kokovartalotyötä.”
Mitä enemmän tuota lausetta tutkiskelen, sitä osuvammalta se tuntuu. Kuntajohtaja on kävelevä käyntikortti, markkinoija, kuuntelija ja ehtymätön työnantajansa puolestapuhuja aivan koko ajan – myös silloin, kun hän käy oman kunnan marketissa ostoksilla tai terveyskeskuksessa labrassa. Halusipa sitä tai ei, normaalin työajan puitteet eivät useinkaan päde kuntaorganisaation johtamiseen eli kuntajohtaja on käytännössä koko ajan töissä. Vaatimusten ristipaineessa on hyvä muistaa, että kuntajohtajakin on kuitenkin vain ihminen. Hänellä on samat tarpeet kuin meillä muillakin sekä myös perhe-elämä, jonka hän saattaa oikeutetusti haluta pitää itsellään.
Kuntajohtamisen tekee erityisen haasteelliseksi kunnallisessa hierarkiassa oleva kaksoisjohtaminen. Kuntajohtaja on ylin johtaja, joka tekee työtään virkavastuulla. Hänen työtään kuitenkin ohjaa ja valvoo kunnanhallitus, jonka kokoonpano vaihtuu yleensä aina valtuustokausittain sen mukaan, miten kuntalaiset äänestävät. Toimitusjohtajakaan ei toki yleensä pääse itse valitsemaan hallituksensa jäseniä, eli esihenkilöitään, mutta kuntajohtajan kohdalla hallituksen kokoonpano, kyvykkyys ja poliittinen agenda tulevat täysin annettuina neljän vuoden välein.
Työssään kuntajohtaja on jatkuvasti kahden tulen välissä. Toisaalta hän toimii kunnan kasvoina kuntalaisiin päin ja täyttää heidän moninaisia toiveitaan. Samalla johtajan tulee kyetä hyvään ja rakentavaan yhteistyöhön poliittisten päätöksentekijöiden kanssa poliittisista agendoista riippumatta. Jos kuntajohtajan luottamus kyseenalaistetaan suunnasta tai toisesta, on kuntajohtaja hyvin pian toimessaan entinen. Pestistään poistumaan joutuneen kuntajohtajan tilanne rekrytointiprosesseissa on usein varsin haasteellinen. Vaikka henkilön osaaminen olisi kiistatonta ja näyttöjä menestyksestä löytyisi, saa henkilö usein hailakan stigman otsaansa tavoitellessaan uutta työtä ja toimeentuloa.
Pidetään jatkossakin huoli siitä, että kuntajohtajamme voivat hyvin ja jaksavat tehdä arvokasta työtä kuntalaisten hyvinvoinnin varmistamiseksi – ihan joka puolella Suomea.